Međunarodni dan epilepsije

Kako je 9-godišnja djevojčica zaljubičastila svijet

Obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 26. ožujka 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 03. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubičasti dan ili "Purple day" je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom.

Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

"Epilepsija za većinu oboljelih ne bi trebala predstavljati prepreku za normalan, sretan i ispunjen život", kazala je u ranijem intervju za Bljesak.info mr.sc. Nataša Pejanović-Škobić o jednoj o najčešćih neuroloških bolesti.

Kako nam je tada rekla Pejanović-Škobić kvaliteta života pojedinih osoba s epilepsijom može biti narušena zbog težine i učestalosti napadaja, zbog neprimjerenog odnosa sredine prema njima, ponekad i zbog nekih nuspojava antiepileptičkih lijekova, kao i zbog nekih drugih zdravstvenih poremećaja povezanih s epilepsijom.

"Građani nažalost ne znaju puno o ovoj bolesti i zbog toga je epilepsija stoljećima praćena velikim predrasudama i stigmom. Snižena kvaliteta života naših pacijenata s epilepsijom često nije uopće vezana uz kontrolu napadaja nego je rezultat ograničenja koja su vezana za samu bolest ali i pogrešnih stavova okoline prema bolesniku", istaknula je za Bljesak.info.

Pravila pomoći:

1. Ne dopustite da vas uhvati panika

Veliki napadaji su uvijek dramatični, no važno je da se baš u tim situacijama sačuva prisebnost te da se učini sve što je potrebno da se na najbolji mogući način pomogne osobi koja ima napadaj. Čim napadaj počne, treba pogledati na sat i mjeriti njegovo trajanje. Većina napadaja završi za dvije do tri minute i tada nije uvijek potrebno odmah zvati liječnika.

Video: What To Do If Someone Has A Seizure

No ako je riječ o duljem napadaju, nužna je hitna liječnička intervencija. Pogrešno je vjerovanje da se stavljanjem predmeta u usta može spriječiti ozljeda jezika. Iskustvo pokazuje da takvi pokušaji mogu dovesti do dodatnih ozljeda jezika, zubi ili obraza, prenosi Adiva.hr.

2. Spriječite tjelesne ozljede, osobito glave

To se najbolje može postići tako da se pod glavu stavi jastuk. No ako to nije moguće, pod glavu se može staviti bilo kakav mekani predmet, poput zamotanog dijela odjeće.

3. Osobu koja ima napadaj postavite u bočni položaj

Ako je riječ o snažnim mišićnim kontrakcijama, to neće uvijek biti lako. No položaj na boku povoljniji je od položaja na leđima jer se u tom položaju bolje može održati prohodnost dišnih putova i znatno je manja opasnost da nešto od sadržaja usne šupljine (primjerice, slina) dospije do larinksa ili dublje prema plućima.

4. Ne pokušavajte ništa stavljati u usta

Pogrešno je vjerovanje da se stavljanjem predmeta u usta može spriječiti ozljeda jezika. Iskustvo pokazuje da takvi pokušaji mogu dovesti do dodatnih ozljeda jezika, zubi ili obraza, a ne treba zanemariti ni mogućnost da strano tijelo ugrozi prohodnost dišnih putova. Ne treba ni pokušavati stavljati prste u usta jer takvi pokušaji neće biti od pomoći, a može doći i do ozljede prstiju.

5. Ne pokušavajte prekinuti napad

Napad nije moguće prekinuti sputavanjem mišićnih kontrakcija, a u slučaju neopreznosti može doći i do dodatnih ozljeda.

Dobro je da su u blizini samo osobe koje pružaju pomoć

Ako do napadaja dođe u nekom javnom prostoru gdje ima više ljudi, objasnite im da je riječ o epileptičkom napadaju koji će brzo proći i zamolite ih da ne budu u neposrednoj blizini. Za osobu koja dolazi k svijesti nakon napadaja zbunjujuće je ako oko sebe vidi mnogo nepoznatih lica.

Inicijativa djevojčice

Obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 26. ožujka 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Djevojčica je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija.

Video: Purple Day, 10 Year Anniversary 

Ponukana takvim osjećajima i željom da ljudi oko nje više znaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj datum obilježava kao 'Purple Day'/'Ljubičasti dan' – Dan podrške osobama s epilepsijom.

Obzirom na izniman odjek javnosti i uključivanje više od stotinu zemalja diljem svijeta u ovu manifestaciju, isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji, a u Kanadi je i službeno zakonski priznat.

Kopirati
Drag cursor here to close