Zdravlje

Kako funkcionira oporavak pacijenata koji su preboljeli COVID-19?

Bosna i Hercegovina prva je u regiji počela s financiranjem medicinske rehabilitacije osiguranicima koji su preboljeli koronavirus.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 11. 2020. u 08:15 Bljesak.info
Kako funkcioniše oporavak pacijenata koji su preboljeli COVID-19

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozitivna vijest je da je Bosna i Hercegovina prva u regiji počela s financiranjem medicinske rehabilitacije osiguranicima koji su preboljeli koronavirus.

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Ekipa BHT1 provjerila je kako funkcionira oporavak pacijenata koji su preboljeli Kovid-19.

Na odjeljenju za pulmološku rehabilitaciju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banja Luci trenutno boravi 40 pacijenata koji se preboljeli koronavirus. 67-godišnja Mira Vinčić iz Banja Luke koja je sredinom listopada zbog koronavirusa završila u UKC-u, gdje je dobila potporu kisikom, ističe da danas osjeća značajan pomak u svom zdravstvenom stanju.

„Ja sam prezadovoljna. Evo tri tjedna sam ovdje. Ostat ću još idući tjedan ovdje. I ja se nadam da ću izaći zdrava“, govori Mira Vinčić.

Pulmološka rehabilitacija podrazumijeva niza vježbi uz individualan pristup svakom pacijentu.

„Sastoji se iz disajne gimnastike, treniranja jačanja mišića, mišićne snage, uglavnom grudnog koša i treniranja izdržljivosti i psihosocijalne podrške pošto imamo jako puno pacijenata koji su bili na respiratoru, koji poslije toga imaju jednu vrstu anksioznosti i depresije'', objašnjava Snježana Kutlešić Stević, šef Pulmološke rehabilitacije.

U Zavodu „Miroslav Zotović“ ističu da za pulmološku rehabilitaciju postoji veliki interes pacijenata iz Federacije BiH koja još uvijek nije uvela sličan program.

„Od početka pandemije pa sve do danas jednostavno stalno su kontinuirane razne preinake kako u različitom pristupu liječenju tako u svim procedurama koje se rade kako u liječenju tako u post danima koji slijede nakon liječenja tako da vjerujem da će naši liječnici pratiti smjernice SZO te ih primjenjivati“.

Rehabilitacija se o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja odobrava u trajanju do 28 dana, a moguća je i obnova do 14 dana. Pravo imaju svi osiguranici koji su preležali infekciju koronavirusa i to nakon bolničkog liječenja po preporuci nadležnih ljekara.

„Razvijene evropske zemlje sada počinju da preporučuju ovaj vid zdravstvene zaštite za osiguranike za građane koji su imali infekciju virusa korona prvenstveno da bi se nakon rehabilitacije na što brži način uključili u redovne tokove života. Vratili svojim redovnim aktivnostima i sl.“, objašnjava Darija Filipović, glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Osim banjalučkog „Zotovića“ pored Zavoda, pulmološka rehabilitacija za oboljele od koronavirusa omogućena je i u ZTC “Vrućica” u Tesliću, koja je također dobila suglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za pružanje ove usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close