Jeste li znali?

Kada je dobro piti vodu, a kada ne?

Mnogi rado popiju vodu ili sok nakon obroka, posebno ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da osjete kako im to uspori probavu hrane u želucu, dok drugi ne vide razliku..
Lifestyle / Zdravlje | 24. 01. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje teorije da vodu nije dobro piti uz obrok i neki nutricionisti su izrazito protiv toga, no drugi stručnjaci ističu da nema znanstvenih dokaza za to i da voda može samo pomoći.

Mnogi rado popiju vodu ili sok nakon obroka, posebno ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da osjete kako im to uspori probavu hrane u želucu, dok drugi ne vide razliku.

Protivnici ispijanja vode tijekom i nakon jela kažu da se tako razrjeđuje kiselina u želucu (remeti se njezin pH) koja je potrebna za pravilnu razgradnju hrane i njihovu apsorpciju pa cijeli proces probave traje dulje, a to može voditi probavnim smetnjama i nadutosti.

Oni savjetuju da, ukoliko baš morate popiti vodu tijekom jela, jer je možda hrana suha, neka to bude gutljaj.

''Pijete li vodu odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme koje je potrebno da se hrana probavi. Preporučujem ništa ne piti pola sata prije i nakon obroka. U tih 30 minuta vaš sustav ulazi u sljedeću fazu probave'', objasnila je nutricionistica dr. Anju Sood za portal food.ndtv.com.

Kaže da neke studije pokazuju kako je potrebno napraviti taj razmak jer to pomaže apsorpciji bitnih hranjivih tvari.

''Pijenje vode odmah nakon jela ima tendenciju razrjeđivanja želučanih sokova, razrjeđuju se enzimi koji su bitni za probavu. To pak zna rezultirati manjim izlučivanjem probavnih enzima, a to može dovesti do žgaravice i kiseline u želucu'', dodaje dr. Anju Sood.

Naglašava i da se ne slaže s ispijanjem vode tijekom obroka jer to sprječava prirodnu apsorpciju hranjivih tvari nakon probave.

Dr. Michael F. Picco, stručnjak s Mayo klinike se ne slaže s njom. Na pitanje da li pijenje vode tijekom i nakon jela poremeti rad probave je odgovorio: "Ne treba se brinuti da će voda razrijediti probavne sokove ili ometati probavu. Zapravo, voda tijekom ili nakon obroka pomaže probavi. Voda i druge tekućine pomažu usitniti hranu kako bi vaše tijelo moglo apsorbirati hranjive tvari. Voda, također, omekšava stolicu, a to pomaže u sprječavanju konstipacije."

Kopirati
Drag cursor here to close