Bez zakazivanja...

Kada će u BiH biti masovno cijepljenje?

Imunizacija bez zakazivanja organizirana je u Banja Luci, Prijedoru, Doboju, Mrkonjić Gradu, Modriči, Tesliću, Istočnom Sarajevu.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 07. 2021. u 09:33 Bljesak.info
Počelo icjepljenje sportaša

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina potpuno je cijepila oko 230.000 građana. Nije poznato koliko bh. građana je cijepljeno u drugim zemljama, jedinstvenog registra nema. U našu zemlju do sada je stiglo 1,6 milijuna cjepiva. Proces cijepljenja stanovništva daleko je sporiji od broja pristiglih cjepiva.

Sportaši i sportski radnici iz Banja Luke, cijepljeni su, u okviru masovnog cijepljenja u Republici Srpskoj. Kažu, svojim osobnim primjerom pokazuju odgovornost prema zajednici.

''Pošto su nam igrači na odmoru nismo došli u punom kapacitetu ali dosta igrača je već cijepljeno ranije. Kompletan stručni stožer je cijepljen ako da sam ja danas došao ispred kluba da pokažemo odgovornost našu i ne samo za nas i za naše zdravlje nego i za našu okolinu'', rekao je Vladimir Branković, direktor Rukometnog kluba Borac.

Imunizacija bez zakazivanja

Imunizacija bez zakazivanja organizirana je u Banja Luci, Prijedoru, Doboju, Mrkonjić Gradu, Modriči, Tesliću, Istočnom Sarajevu. Kompletno cijepljenih građana u Republici Srpskoj je oko 110.000. Prvu dozu primilo je oko 200.000 građana.

''Nalazimo se na dobrom putu kada govorimo o samom procesu cijepljenja. Brzinu povećavamo svakodnevno. Naravno da nam je cilj da do kraja jeseni imamo taj neki procenat od 50 posto. Kažem, imamo dovoljno vakcina, svi kapaciteti su stavljeni u pogon'', kaže Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Nove doze

U Federaciji BiH utrošeno je oko 297.000 doza. Potpuno je cijepljeno oko 119.000, a prvu dozu vakcine primilo je oko 178.000 građana

''Što se tiče stanovništva, mi smo prešli skoro 9 posto. I to je dobro. Ali s ovim novim dozama cjepiva očekujem da ćemo jedan značajniji broj vrlo brzo krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca'', kaže Siniša Skočibušić direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Imunizacija stanovništva je spora. Daleko smo od 80% cijepljenog stanovništva čime bi postigli kolektivni imunitet.

''Mislim da bi već sada morali imati mnogo više cijepljenih, jer ipak pandemija traje godinu i po i ići na homogeno cijepljenje stanovništva 2/3 najmanje i da bi došli do kolektivnog imuniteta i pripremiti se na jesen i ovaj novi soj delta virusa koji je dominantan u svijetu i vrlo kontagiozan'', kaže Jasenko Karamehić, imunolog.

Koliko se građana cijepilo izvan granica Bosne i Hercegovine, nitko ne može precizno utvrditi. Na nekoliko adresa nam je rečeno da se jedino može procjenjivati i da je taj broj nekoliko desetina tisuća građana.

Kopirati
Drag cursor here to close