Istraživanje

Kad srce kaže ne: Nije loše biti sam

Pet godina znanstvenici su pratili više od 32.000 pacijenata koji su imali stabilnu bolest koronarnih arterija što znači da su one sužene no nisu stvarale probleme najmanje prethodnih nekoliko mjeseci. Oko 11 posto ispitnika živjelo je samo.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 03. 2019. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za ljude čija je srčana bolest pod kontrolom, samački život ne znači veći rizik od kardiovaskularnih problema, pokazalo je veliko istraživanje koje je obuhvatilo ispitanike iz 45 zemalja.

Pet godina znanstvenici su pratili više od 32.000 pacijenata koji su imali stabilnu bolest koronarnih arterija što znači da su one sužene no nisu stvarale probleme najmanje prethodnih nekoliko mjeseci. Oko 11 posto ispitnika živjelo je samo.

Nakon uzimanja u obzir faktora koji bi mogli utjecati na rizik od srčanih bolesti poput dobi, spola, pušenja i dijabetesa znanstvenici su utvrdili da oni koji su živjeli sami u usporedbi s onima koji su živjeli s drugima nisu imali ništa veći rizik za srčani ili moždani udar, zatajenje srca ili smrt.

Znanstvenici su ipak uočili razliku između žena i muškaraca. Muškarci koji su živjeli sami imali su 17 posto veći rizik za pojavu tih kardiovaskularnih problema, šrema radu objavljenom u časopisu Heart. “Muškarci koji žive sami a ranije su bili u braku ili živjeli s ženom, možda nemaju razvijenu snažnu moć prilagodbe ili potporu u društvu”, kaže voditelj istraživanja dr. Sumeet Gandhi iz bolnice St Michael i sveučilišta Toronto.

Znanstvenici su izdvojili i neka otkrića koja nisu statistički značajna što znači da su mogla biti slučajna na zahtijevaju daljnja istraživanja. Primjerice žene koje su živjele same imale su manji rizik od srčanog udara u usporedbi s ženama ili muškarcima koji su živjeli s nekim. “Povijesno žene su vodile kućanstva i pružale skrb te su mogle razviti snažne vještine u vlastitom zbrinjavanju u odnosu na muškarce”, napisali su znanstvenici. “Žene drukčije funkcioniraju u društvu i mogu imati snažnije društvene veze... pa se manje oslanjaju na pomoć supružnika od muškaraca”.

Drugi zanimljiv rezultat, također moguća slučajnost, bio je da su osobe starije od 75 godina koje su živjele same imale manji rizik od srčanog ili moždanog udara dok su samci mlađi od 65 godina imali veći rizik.

Znanstvenici misle da su društvene interakcije mlađih ispitanika pod većim pritiskom što rezultira nezdravim ponašanjem dok one pacijenata starijih od 75 godina koji žive neovisno mogu biti relativno zdrave.

Ranija istraživanja sugerirala su da samci mogu biti izloženi većem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Novi rezultati mogu bit irezultat poboljšane zdravstvene zaštite i boljeg kontroliranja zdravlja, kažu autori istraživanja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close