INZ-ova kampanja

Kad čovječanstvo pobjeđuje: Uspješni primjeri imunizacije

U drugoj fazi će građani biti upoznati sa konkretnim benifitima i značaju normalizacije stanja i ukidanja restriktivnih mjera, koje je moguće tek kad i ako broj cijepljenih stvori zdravstvene preduvjete da se virus sporo i beznačajno nastavi širiti.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 04. 2021. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pokrenuo je proteklog tjedna prvu fazu informativne kampanje o svjesnosti i značaju procesa imunizacije, kojom se namjerava građanima ukazati na značaj ovog procesa, kako za svakog pojedinca, tako i cijelo društvo i Bosnu i Hercegovinu.

Bitno je istaći da je u proteklom razdoblju, od razdoblja kad su se na tržištu pojavila prva cjepiva nekoliko svjetskih proizvođača, o njihovim karakteristikama, kao i samom procesu imunizacije, upoznata stručna medicinska javnost, putem komora i sindikata zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu, kao i samih medicinskih ustanova.

Liječnici i osoblje, putem stručnih skupova, edukacija i obuka, te kasnije i treninga, educirani su o detaljima, a na području Zeničko-dobojskog kantona je u više navrata izvršena i provjera funkcioniranja "hladnog lanca" i samog procesa imunizacije.

Obzirom da je na područje BiH i Federacije BiH u tijeku ili je najavljen dolazak značajnijih količina cjepiva različitih proizvođača, započeta je informativna kampanja povećanja svjesnosti građana.

U prvoj fazi kampanje "Kad čovječanstvo pobjeđuje" urađeni su plakat i letak koji podsjećaju one koji su toga svjesni, a upoznaju one koji nisu učili ili pročitali te osnovne informacije.

Između ostalog, samo u proteklih trideset godina poznata cjepiva protiv boginja, velikog kašlja, rubeole ili tuberkuloze spasile su više od 348 milijuna života, koji bi bili izgubljeni da se pomenute bolesti nisu stavile "pod kontrolu", a u pojedinim dijelovima svijeta i potpuno iskorijenile.

Primjer tuberkuloze, koja je u BIH bila gotovo iskorijenjena, a za koju cjepivo postoji ravno 100 godina (od 1921.), još je očitiji, jer je prema podacima medicinskih institucija u BIH, zbog različitih načina izbjegavanja obaveznog "be-se-že"cijepljenja mališana, u posljednje vrijeme eskalirao broj osoba sa tuberkulozom, koja je potpuno iskorijenjena u modernoj Europi 20. i 21. vijeka. Tako medicinari broje oko 580 oboljelih od tuberkuloze, od čega 535 novih slučajeva u protekloj 2020. godini.

Prema svim relevatnim stručnjacima cjepiva, protiv bilo koje bolesti, najveće su medicinsko dostignuće i u 21. stoljeću predstavljaju najjači "bedem obrane". Podaci o oboljelim i umrlim od Covid-19 koronavirusa najbolji su dokaz da je cijepljenje značajne većine stanovnika jedino "svijetlo na kraju tunela" i jedini način da čovječanstvo pobjedi opaku bolest.

INZ je u tijeku ove, a aktivnost će biti nastavljena i u narednim tjednima, letke i plakate učiniti dostupnim u dvanaest općina i gradova Zeniččko-dobojskog kantona, a putem društvenih mreža i interneta i široj javnosti.

U početku, plakati i leci su dostupni u prostorima javnog sektora, školama, vrtićima, fakultetima, zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja i ambulantama obiteljske medicine, javnim poduzećima, zgradama Gradskih i Općinskih uprava, županijskih institucija, podružnica zavoda za zdravstveno osiguranje.

Materijali će biti dostavljeni i bibliotekama, domovima kulture, autobuskim i željezničkim stanicama, šalter salama i slično, kao i javnim prostorima predviđenim za plakatiranje, te shopping centrima, ugostiteljskim i trgovačkim objektima, kafićima, samoposlugama i drugim prostorima čiji vlasnici dopuste plakatiranje i pridruže se javnoj akciji podizanja svjesnosti o značaju imunizacije.

U drugoj fazi će građani biti upoznati sa konkretnim benifitima i značaju normalizacije stanja i ukidanja restriktivnih mjera, koje je moguće tek kad i ako broj cijepljenih stvori zdravstvene preduvjete da se virus sporo i beznačajno nastavi širiti, odnosno bude spriječen da čini značajniji problem građanima, te zdravstvenom sustavu.

Primjeri država koje su "odmakle" u imunizaciji, te posljedično značajno smanjile broj oboljelih i umlih, dovoljan je dokaz da je to jedini ispravan način i put za normalizaciju života, društva i gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close