Samo za bogate

Joga postala biznis i privilegija onih koji imaju novaca

Lifestyle / Zdravlje | 18. 09. 2017. u 10:36 Z. D.
Kopirati

U današnjem svijetu gotovo da nema toga što se ne može pretvoriti u industriju i u zaradu. Tu sudbinu posljednjih godina doživjela je i joga, drevna indijska vještina i duhovna disciplina koja je brojnim suvremenim guruima željnim dobre zarade poslužila kao temelj za kreiranje nekog svoga vlastitog obika joge.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Yoga Journal je objavio kako je samo u Sjedinjenim državama u 2016. godini jogu prokticiralo 36,7 milijuna ljudi, što je gotovo 12 posto ukupnog stanovništva te zemlje.

“Tržište” joge u SAD-u vrijedno je više od 16 milijardi dolara, a na globalnoj razini više od 80 milijardi, prenosi Vecernji list. U Velikoj Britaniji riječ joga je jedna od najpretraživanijih pojmova na Googleu.

U toj zemlji profit koji ostvaruju oni koji su povezani sa jogom i pilatesom je 812 milijuna funti i svake se godine značajno povećava. Industija rekvizita za jogu također je vrlo profitabilan biznis.

U SAD-u industrija koja proizvodi prostirke, odjeću i razne druge potrepštine za jogu teška je 11 milijardi dolara, a očekuje se da će ta suma do 2020. narasti na najmanje 14 milijardi.

Postoje i dizajnerski berndovi koji su usmjereni isključivo na jogu. Jedan od takvih brendova je i Lululemon dizajnerice Lorne Jane.

Samo hlače za jogu toga branda koštaju oko 700 kuna, posebna molitvena krunica oko 800 kuna. Posebna niša za zaradu su sami tečajevi za koje u SAD treba platiti i po 600 dolara.

Kopirati