Napravite 'đir'

Loše si volje? Jednostavno je, idi u šetnju!

"Ako ste loše volje, otiđite u šetnji. Ako ste i dalje loše volje? Krenite u još jednu šetnju.''
Lifestyle / Zdravlje | 21. 09. 2020. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vježbanje nije rješenje za sve probleme u životu. No nema sumnje da tjelesna aktivnost poboljšava zdravlje mozga i potiče razvoj novih neurona.

Odlučili ste se za maraton - ali ne mislimo na trčanje već 'gutanje' cijele sezone omiljene serije. Prije no što je završila prva epizoda, polagano osjećaš ukočenost cijelog tijela. Slegneš ramenima... Milijun distrakcija, obveza i briga kovitla se u vašoj glavi. Sve što želite je zaustaviti razmišljanje o brigama i odlučite se na brzo rješenje i novu epizodu serije. Televizija i sladoled nisu naši neprijatelji, ali previše vremena provedenog na takav način pojačava eskapizam i odugovlačenje.

Kretanje 'podiže' naše raspoloženje

"Ako ste loše volje, otiđite u šetnji. Ako ste i dalje loše volje? Krenite u još jednu šetnju. Kretanje, posebno vani, može na više načina pogodovati boljem raspoloženju. Kombinacija svježeg zraka, promjene temperature i prirodnog svjetla može pomoći kod resetiranja cirkadijskog ritma. Usklađivanje tijela s prirodom može ublažiti neke štetne učinke umjetne rasvjete, vrijeme provedeno ispred zaslona i moderno okruženje", objašnjava Jeffrey Siegel, holistički stručnjak za zdravlje, za YourTango.

Ako želite doista napustiti dosadne naracije u glavi i ublažiti tjeskobu, umjereno ili intenzivno vježbanje najbolji je lijek za um. Kada shvatite vezu između tjelesne aktivnosti i mozga, možete vidjeti kako vježbanje stvara kratkoročne, srednjoročne i dugoročne razlike u fiziologiji i psihologiji koji će vam pomoći da živite najbolje što možete. Bez određenih pokreta tijela, pažnja će ponovno skrenuti prema unutra i pojavljivat će se negativne i opsesivne misli, objašnjava dalje Siegel.

Užitak za mozak

Vježbanje nije rješenje za sve probleme u životu, no nema sumnje da tjelesna aktivnost poboljšava zdravlje mozga i potiče razvoj novih neurona. Redovita tjelovježba reprogramira naš živčani sustav da se bolji nosi sa stresom, a osjećamo se sretno kada neurohormoni počinju djelovati. Kvaka je u tome što se može biti teško motivirati za nešto energetski zahtjevno, posebno kada se osjećaš slabo. Ležanje na kauču i gledanje serija često se čini privlačnijom opcijom.

Ne postoji jedinstveni pristup vježbanju. Za neke ljude to znači da moraju samo malo nadograditi staru rutinu vježbanja. Dodavanje novih vježbi ili prilagođavanje intenziteta radi optimizacije hormona i opravaka pomoći će tijelu da 'ikoristi' više više dobrobiti vježbanja za tijelo i mozak. Ako tek započinjete vježbanje, možda ga je najbolje podijeliti na manje epizode kretanja tijekom dana.

Kako tijekom dana napraviti jednostavne 10-minutne serije vježbanja?

Donosimo nekoliko primjera:

  • Redovito se krećite tijekom radnih sati. Promijenite položaje - protegnite se, ustanite, prošetajte i razgovarajte ako možete.
  • Nabavite loptu za vježbanje ili prostirku kako bi tijekom dana odvojili vrijeme za istezanje.
  • Hodajte stepenicama ili brzo hodajte preskačući nekoliko stepenica.
  • Napravite nekoliko sklekova ili vježbe iz joge, ali možete i prošetati po kvartu.
  • Vježbajte uz neki video tijekom dana, odredi vrijeme između različitih obveza.
  • Zaplešite - pustite svoje tri omiljene pjesme i pleši. Pokušajte ostati u pokretu i istražiti različite načine kretanja.

Postoji puno kreativnih načina vježbanja, i iako ovi prijedlozi nisu zamjena za intenzivno vježbanje, oni mogu biti temelj za zdrav i cjelovit život. Ovakav način kretanja i razmišljanja je pragmatičan, što je neophodno jer svaki mali odabir utječe na tvoju spremnost više nego što možeš zamisliti. Svaka održiva promjena započinje svjesnošću. Što se tiče fizičke spremnosti i mozga, ako postanemo svjesni kako nam sjedilački način života oduzima priliku za nadogradnju mozga, možda ćemo dvaput razmisliti o sljedećem maratonu na televiziji, prenosi žena.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close