'Euromelanoma 2019'

Jednom mjesečno pregledati svoje tijelo

Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma, ako nije dijagnosticiran na vrijeme metastaze se šire po tijelu.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 06. 2019. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dermatolozi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), zajedno s dermatolozima Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože 'Melanoma u BiH', pregledali su danas, u okviru kampanje 'Euromelanoma 2019', više od 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu.

Mr. sci. dr. Hana Helppikangas kazala je za Fenu da se radi o ciljanoj populaciji, ljudima koji su stalno izloženi ultravioletnim zračenju bez zaštite.

''Veliki broj pregledanih imao je i dosta opekotina na licu, kao i na vratu. Dosta njih nastavit ćemo pratiti. Upozorili smo ih na primarnu prevenciju (kako se zaštititi, što raditi), a određeni broj njih poslali smo na plastičnu kirurgiju KCUS-a'', istaknula je.

Ističe da je za devet godina, u okviru te kampanje, pregledano više od deset tisuća građana i da je spašeno desetine života.

Ove godine, uz uposlenike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu, pregledali su i uposlenike KCUS-a jer oni koji rade u zdravstvu obično zanemaruju svoje zdravlje.

''Željeli smo kampanju ove godine fokusirati na nas jer i mi smo građani. I kod uposlenika KCUS-a imali smo specifičnih dijagnoza'', naglasila je.

Helppikangas ističe značaj prvenstveno primarne prevencije. Kaže da se i nakon devet godina realizacije kampanje, još mora raditi na tome 'jer stanovništvo nije naučeno da brine, prvenstveno o sebi'.

''Svi se mi izlažemo ultravioletnom zračenju, ne samo ljeti. Svijetle smo puti, ne koristimo zaštitne faktore od sunca niti zaštitnu odjeću, imamo dosta madeža. Svako bi trebao, barem jednom u mjesecu pogledati svoje tijelo i pregledati madeže. Barem jednom doći na pregled kod dermatologa, da bi se ustanovilo postoji li potreba odstranjivanja ili eventualno praćenja madeža da ne bi došlo do melanoma'', kazala je.

Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma, ako nije dijagnosticiran na vrijeme metastaze se šire po tijelu.

Kopirati
Drag cursor here to close