Rat protiv duhanskog dima

Jedan je rat koji podržavaju sve vlade svijeta

Uz Svjetski dan bez cigarete - Situacija u BiH i dalje alarmantna
Lifestyle / Zdravlje | 31. 01. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U brojnim zemljama širom svijeta 31. siječanj se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tijekom kojega se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da gotovo pet i pol milijuna ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom. Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duhana, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duhana povećati na više od osam milijuna do 2030. godine, a 80 posto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

Stanje u BiH alarmantno

U javnosti je već odavno ustaljena parola da je "jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta rat protiv duhanskog dima".

Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi s upotrebom duhanskih proizvoda alarmantno. Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci, a trećinu žene, piše Fena.

Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti. Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača također može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.

Efikasna zaštita

Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtijeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100 posto bez duhanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog djelovanja sastojaka duhanskog dima.

Mnoge zemlje svijeta poduzimaju značajne mjere u cilju zabrane pušenja i na javnim mjestima, što je već na snazi u nekim od zemalja u kojima je to prije bilo nezamislivo, kao npr. Rusiji, Turskoj, Grčkoj, a tome se vodi rasprava i u nekim zemljama regije.

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duhana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. veljače 2005. godine.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. srpnja 2009. godine ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane tom konvencijom.

Obilježavanje Sarajevu, Banja Luci i Mostaru

Cjelodnevni događaj „Život u dimu - spasi me!“ bit će održan danas u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu, povodom Svjetskog dana bez cigareta.

Kreativna interaktivna video prezentacija „Život u dimu - spasi me!“ bit će organizirana u sklopu inicijative Klima Bez Dima i nastavak je napora usmjerenih ka podizanju svijesti bh. građana o štetnosti pušenja i posljedicama pasivnog pušenja kojem su svi, pa i djeca, trudnice, starije osobe, konstantno izloženi u svim javnim prostorima u BiH.

Inicijativa Klima Bez Dima današnjim događajem pokreće i kampanju za prikupljanje 10.000 glasova kao njihovo obećanje za stvaranje okruženja bez duhanskog dima i ljepše svakodnevice za sve građane u BiH.

U priopćenju Inicijative Klima Bez Dima navodi se da će 10.000 glasova biti i poruka donosiocima odluka u zakonodavnim tijelima oba entiteta da što hitnije rade na donošenju i implementaciji zakonskih rješenja koja će bolje regulirati tu oblast, shodno europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Inicijativa Klima Bez Dima je pokrenuta u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Svjetska banka u partnerstvu s resornim ministarstvima zdravstva, obrazovnim medicinskim ustanovama, sportskim klubovima i drugim lokalnim partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close