WHO i UNICEF odgovaraju

Je li sigurno cijepiti djecu tijekom pandemije COVID-19?

Trenutno nema dokaza da pandemija COVID-19 predstavlja bilo kakav poseban rizik u pogledu cijepljenja.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 07. 2020. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SZO preporučuje da se sva redovna cijepljenja vrše prema kalendaru imunizacije, čak i tijekom pandemije COVID-19.

Odgovore na pitanja dali su WHO i UNICEF.

Je li sigurno cijepiti djecu tijekom pandemije COVID-19?

SZO preporučuje da se sva redovna cjepiva vrše prema kalendaru imunizacije, čak i tijekom pandemije COVID-19. Trenutno nema dokaza da pandemija COVID-19 predstavlja bilo kakav poseban rizik u pogledu cijepljenja. Zbog toga se primjenjuju dokazi o drugim zaraznim bolestima. Ovi dokazi ukazuju na to da potencijalni kontakt sa zaraznom bolešću ne predstavlja kontraindikaciju za redovnu imunizaciju. Redovna imunizacija se treba nastaviti u mjeri u kojoj je to moguće i na način kako je to dozvoljeno u okviru lokalnog odgovora na COVID-19. Međutim, svakako je neophodno primjenjivati standardne mjere za sprečavanje zaraza kako bi se smanjio rizik od prijenosa COVID-19 na sve osoblje i posjetitelje zdravstvene ustanove u kojoj se vrši cijepljenje. Naročito je važno da djeca prime sva predviđena cjepiva po rođenju i u prve dvije godine života. Ova cjepiva mogu varirati u ovisnosti od nacionalnih preporuka. Potrebno je nastaviti sve prekinute imunizacijske usluge za bilo koje starosne grupe i što je prije moguće izvršiti nadoknadu cjepiva. Pravovremeno cjepivo je ključno za zaštitu mladih i starih od ozbiljnih i po život opasnih zaraznih bolesti i za izbjegavanje porasta necijepljenih grupa i potencijalnog gubitka imuniteta zajednice.

Povećava li cijepljenje kod djeteta rizik od inficiranja COVID-19 ili od razvoja bolesti?

COVID-19 je nova bolest o kojoj se podaci i informacije još uvijek prikupljaju. Međutim, iskustva s drugim zaraznim bolestima pokazuju da vakcinacija protiv jedne bolesti ne slabi imuni odgovor čovjeka na drugu bolest. Trenutno nema dokaza da bi cijepljenje moglo povećati rizik da se dijete zarazi COVID-19 ili utjecati na tijek bolesti kod djeteta koje je nehotice cijepljeno tijekom asimptomatske faze ili perioda inkubacije. Pored toga, kontinuiranim redovnim cijepljenjem tijekom pandemije COVID-19 osigurat se zaštita djece od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Provođenjem imunizacije u zdravstvenoj ustanovi uz primjenu odgovarajućih mjera za sprečavanja infekcije minimizirat će se svaki potencijalni rizik obolijevanja djece od COVID-19.

Zašto je cijepljenje posebno važna tijekom pandemije COVID-19?

Svaki prekid usluga imunizacije, makar i kratkotrajan, doveo bi zajednicu, a pogotovo djecu, u neposredni rizik od bolesti koje se mogu spriječiticjepivom. Ako na to dodamo već postojeći broj osjetljivih pojedinaca u zajednici, to bi ugrozilo zaštitu zajednice i povećalo vjerojatnoću izbijanja bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, što može dovesti do oboljenja i smrtnih slučajeva povezanih s bolestima koje se mogu spriječiti vcijepljenjem te dodatnog opterećenja za zdravstvene sustave koji su već opterećeni odgovorom na epidemiju COVID-19.

Kopirati
Drag cursor here to close