Vruća tema

Je li je FBiH platila Srbiji cjepiva za bh. građane?

Ovu priču u parlamentarnoj dvorani i bh. javnosti pokrenuo je zastupnik SDP-a Nermin Nikšić.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 06. 2021. u 08:32 Bljesak.info
Rasparava o vakcinama protiv Covid-19 u PD PSBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok građani Bosne i Hercegovine i dalje čekaju početak masovnijeg cijepljenja, zastupnici na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovno su raspravljali o nabavci cjepiva, ali i načinu cijepljenja naših građana u Srbiji. Zastupnicima je zanimljiv i raspisani tender o kupovini nove zgrade za Upravu za neizravno oporezivanje BiH u Banjoj Luci. Teme vruće, jer je u obje priče u igri veliki novac. A, upravo oko novca i nabave cjepiva ovu priču u parlamentarnoj dvorani i bh. javnosti pokrenuo je zastupnik SDP-a Nermin Nikšić.

“Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, Federacija BiH je platila Srbiji za isporuku ruskih cjepiva. Naravno, iz Rusije su upozorene vlasti u Srbiji da samo Rusija može dogovarati i vršiti isporuku cjepiva trećim državama. To je bio razlog zašto cjepiva nisu dostavljena, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje – da se našim građanima, navodno, omogući besplatno cijepljenje u Srbiji'', kazao je Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a u PSBiH. 

Upravo ova izjava Nermina Nikšića zaintrigirala je kako zastupnike u parlamentarnim klupama, tako i javnost u BiH. Traži Nikšić da se ovi navodi ispitaju. Ukoliko budu točni, traži i kaznenu odgovornost. I sam predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio je iznenađen ovakvom izjavom. U kontekstu cjepiva najavio je novu isporuku do kraja lipnja, oko 70 tisuća, i to putem COVAXA i mehanizam nabavke s EU.

“Jedino što mogu da kažem je da kroz diplomatsku mrežu možemo da provjerimo. Mislim da Srbija nije imala loše namjere prema građanima BiH pa da su nas uvjetovali nekim novcem, niti je moguće zatvoriti taj novac, ukoliko u ovom trenutku postoji”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (SNSD)

Reakcija je stigla i od čelnika Vlade Federacije BiH. Navode da niје uplaćen novac Srbiji za cijepljenje građana.

“Zahtijevamo od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je spomenuo na sjednici Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvini Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo”.

A, reagirala je i opozicija. Ponajviše, jer su prisustvovali sastanku s predsjednikom Srbije i članovima Vlade, te su, kako kažu, inicirali ponovnu besplatno cjepivo za bh. građane. Nikšićeve navode karakteriziraju kao dezinformacije.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u PSBiH je kazao: “Sve ove dezinformacije ili pokušaji da se pravi neka vrsta tenzije tamo gdje je nema je netočna. Ja sam osobno tada predložio i zatražio da bi bilo dobro i pozitivno da Srbija opet omogući građanima BiH cijepljenje”.

Stav parlamentarne većine jeste da se izrečeni navodi provjere u idućem razdoblju.

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u PSBiH je objasnio: “Nemam stava o tome, ne znam šta bih rekao, po meni nije bilo potrebno to iznositi na Zastupničkom domu, bez da se nešto želi postići”.

Osim cijepljenja, zanimljiva rasprava se vodila o poništenju javne nabavke koju je objavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH i to za kupovinu nove zgrade, vrijednosti od gotovo 100 milijuna maraka. Za opoziciju, radi se o sumnjivom tenderu tako da je odlučeno da Vijeće ministra naloži UNO da poništi postupak javne nabavke, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close