''Ja sam za zdravi Mostar!''

Važno je uvesti zdrave životne stilove u Mostar

Projekt smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva BiH ima za cilj unaprijediti zdravlje građana posebno mladih i djece.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2018. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važno je uvesti zdrave životne stilove u Mostar, rečeno je danas na panel diskusiji Koalicije za zagovaranje smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva i uvođenje zdravih životnih stilova u Mostaru.

''Projekt smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva BiH ima za cilj unaprijediti zdravlje građana posebno mladih i djece. Zbog toga je sastanak vezan za uspostavljanje koalicije za zdravi Mostar koja se iskreno bori da zdravlje bude bolje nego što je sad'', rekla je Emina Osmanagić iz Asocijacije XY.

Dodala je kako su danas na raspravi sudjelovali građani Mostara predstavnici Federalnog ministarsva zdravstva, Asocijacija XY i gradska uprava.

''Imamo dobru priliku da pokažemo što će koalicija dalje raditi za unaprjeđenje zdravlja građana Mostara vezano za smanjenje pušenja, upotrebe alkohola, podizanje tjelesne aktivnosti i utjecanje na pravilnu ishranu'', rekla je Osmanagić.

Koalicija je, kako je rekao jedan od sudionika, skupila entuzijaste koji volotnerski daju angažman u relizaciji ciljeva, kako bi uključili i građane da svojim aktivnostima i edukacijom djece doprines u razvoju.

Aktivnosti su fokusirane na djecu u ranijoj dobi i radit će se s ustanovama i osnovnim školama jer je fokus na toj dobnoj populaciji koja će u budućnosti biti naša zdrava nacija, rečeno je uoči konferencije.

Inače, na panel diskusiji sudjelovali su relevantni predstavnici javnih institucija i stručnjaci iz oblasti obrazovanja i zdravstva kao i predstavnici nevladinih organizacija i medija iz Mostara i to: Lejla Hodžić- Zavod za javno zdravstvo HNŽ, Nedžad Vuk- Grad Mostar; Džeraldina Marjanović - Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti; Amela Tanović Prnjić- Zavod za javno zdravstvo HNŽ i Sabina Memić- Grad Mostar.

Panel diskusija predstavlja i početak javne kampanje za uvođenje zdravih životnih stilova u lokalnu zajednicu po nazivom ''Ja sam za zdravi Mostar!''

Kopirati
Drag cursor here to close