HPD Prenj 1933

Izlet za građanstvo na Lukomir, selo 'ni na nebu, ni na zemlji'

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 08. 2018. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju 9. rujna 2018 HPD Prenj 1933 u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet na Lukomir.

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine.

Lukomir je poput živog etno muzeja, u kojem se prakticiraju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim načinom života Dinarskih gorštaka. Bitan je dio povijesnog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. stoljeću.Selo je jedinstveno po kamenim kućama prekrivenim hrastovom, jelovom i bukovom šimlom.

Sa vidikovaca iznad sela pogled se pruža na vijenac planine Visočice, koja se obrušava u 800 metara dubok kanjon rijeke Rakitnice, najdublji u Evropi nakon kanjona Tare.

 PLAN IZLETA:

6h:00 h: – polazak ispred stadiona Zrinjski
09:20 h: – dolazak do mosta prije Umoljana, polazak za Lukomir
13:30h: – dolazak na Lukomir (sat i pol vremena odmora i uživanja u pogledu)
15.00 h: – polazak sa Lukomira
19.00 – dolazak na polaznu točku, polazak za Mostar
22.00 h: – dolazak u Mostar

Tura je kondicijski srednje zahtjevna jer podrazumijeva ukupno 8 sati hodanja i prijeđenih 18 km Cijena izleta je 25KM za članove našeg ili bilo kojeg drugog pl. društva, a 30KM za ostale građane Cijena uključuje prijevoz do mosta prije Umoljana i nazad, vodiče i organizaciju izleta.

Prijava i uplata akontacije od 15KM najkasnije do 5.rujna 2018.(srijeda sastanak društva). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Svi koji su zainteresirani za izlet mogu se javiti voditeljici izleta Bernardi na broj 063 388 183.

Postoji mogućnost narudžbe tradicionalne pite na Lukomiru, što trebate prijaviti prilikom uplate akontacije te doplatiti dodatnih 6 KM za burek, 4 KM za ostale pite.

Sa sobom ponijeti obveznu opremu koja podrazumijeva planinarske cipele, vjetrovku, kapu i rukavice, 2 rezervne majice za presvlak. Ponijeti 1,5l -2 l vode(voda se može natočiti na početku staze i u Lukomiru). Pored osnovne opreme, potrebno je ponijeti i dobro raspoloženje.

 NAPOMENA:

Vodič zadržava pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržava pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uzleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost te su dužni pridržavati se uputa vodiča

Kopirati
Drag cursor here to close