Ednan Drljević

Iz turističkih centara BiH dolaze svi mogući sojevi koronavirusa

Drljević je na početku podsjetio da je treći val koronavirusa u BiH zapravo u najvećoj mjeri započeo iz turističkih centara
Lifestyle / Zdravlje | 13. 07. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delta soj odgodio je globalnu pobjedu nad koronavirusom. Ova varijanta soja posljednjih mjeseci zavladala je čak i u državama s visokom stopom cijepljenja. Čemu se može nadati BiH, slijedi li nam crna jesen, imamo li adekvatan zdravstveni odgovor u emisiji N1 govorio je doktor Ednan Drljević, vođa Covid odjela Opće bolnice Sarajevo.

Drljević je na početku podsjetio da je treći val koronavirusa u BiH zapravo u najvećoj mjeri započeo iz turističkih centara, a s obzirom na to da su sada tijekom ljeta takve destinacije u našoj zemlji otvorene, on smatra da se iz njih dobivaju svi mogući sojevi koronavirusa.

''Tako da imamo taj izvor infekcije, a što se tiče nekih drugih stvari, ne vidim nijedan razlog da ne dođe do četvrtog vala. Prije svega to govorim jer su nam granice otvorene, a informacije koje ja imam govore da se nijedan putnik ne ispituje na aerodromu prilikom ulaska u državu, naravno ovisno od kompanije do kompanije. S druge strane, ne nosimo maske, ne držimo distancu, ne vršimo higijenu ruku i s treće strane, nemamo dovoljan broj cijepljenih. Ako dođe do četvrtog vala, on neće biti toliko dramatičan, ali nismo poduzeli gotovo ništa da ga spriječimo'', kazao je Drljević.

''Pogrešan pristup cijepljenju''

Govoreći o cijepljenju u BiH, Drljević smatra da se u našoj državi pogrešno pristupilo ovom procesu i kada je riječ o nadležnim, ali i pojedincima.

“Moramo znati da cjepivo nije kompletna zaštita od koronavirusa, tako da ništa ne znači ako smo cijepljeni. Jer imunizacijom smo zaštićeni od smrti i najtežih oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Taj broj se za pojedina cjepiva kreće od 66 do 88 posto, a nijedna nije stopostotna. Dakle osoba koja je primila cjepivo u koja je efikasna 66 posto onda se ona u tom razmaku do 100 posto može razboljeti i dalje. To znači da mora nositi masku i čuvati se, ali su zato šanse da će neko umrijeti od Covida neznatne. Međutim, kod nas se predstavlja tako da smo vakcinacijom u potpunosti zaštićeni što je pogrešno. To isto vrijedi i za gripu”, dodao je.
O trećoj dozi cjepiva

U javnosti se već pokrenulo pitanje hoće li biti potrebno primiti i treću dozu cjepiva. Ono je u jednoj mjeri i kompromitirano, a Drljević je pojasnio o čemu je zapravo riječ.

''Zapravo ne znamo da li i kada će trebati treća doza sve dok ne dođemo u tu fazu. Kada titar antitijela opadne ispod određene razine koji onemogućuje potpunu ili djelomičnu zaštitu od virusa, onda je potrebno da primimo novo cjepivo da podignemo količinu antitijela. To je ta podražajna doza koja će podići razinu zaštite od koronavirusa. Pretpostavljamo da to nije tip vakcine kao što su one za krzamak i morbile gdje je dovoljno da primite dva do tri cjepiva i da imamo cijeli život zaštitu. Koronavirus više sliči na gripu gdje se moramo praktično svake godine cijepiti. Također, svaki pojedini soj virusa zahtijeva i veći nivo antitijela i onda ćemo biti sigurniji da ćemo biti zaštićeni”, naveo je Drljević.

Obavezno cijepljenje?

Razlog zbog kojeg se antitijela u jednom trenutku naglo spuste kada je riječ o koronavirusu, objašnjava Drljević, je prije svega taj što su različite strukture cjepiva.

“Ima onih koje su sastavljene od mRNA strukture, ali i onih koje imaju umrtvljene viruse tako da to prije svega zavisi od vrsta cjepiva. Međutim, dolaskom novih sojeva virusa zahtijevat će se i veći nivo antitijela i zbog toga se i borimo protiv njih tako da ćemo se morati cijepiti više puta”, naglasio je.

Upitan treba li prema njegovom mišljenju cijepljenje protiv koronavirusa uvesti kao obaveznu, Drljević je kazao da bi to učinio za oblast zdravstva.

“Jer ja ne mogu nekoga poslati na radno mjesto s Covidom ako nije cijepljen. Samim time se pojedinac dovodi u opasnost, ali i drugi ljudi koji su u kontaktu s njim tako da mi je najlogičnije da to bude u zdravstvu. S obzirom na to da je sada novo, demokratičnije vrijeme, sumnjam da će se uvesti kao obavezno generalno”, poručio je Drljević.

Kopirati
Drag cursor here to close