Razmislite malo

Istraživanje: Djevojčice, društvene mreže i samoubojstvo

Najveći rizik za suicid u ranoj odrasloj dobi je zabilježen u skupini djevojaka koje su u dobi od 13 godina na društvenim mrežama provodile najmanje 2-3 sata dnevno.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 02. 2021. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tinejdžerice koje provode najviše vremena na društvenim mrežama imaju i prosječno najveći dugoročni rizik za suicid, objavili su američki znanstvenici s Brigham Young University.

Njihovi nalazi su rezultat 10-godišnjeg praćenja oko 500 ispitanika.

Najveći rizik za suicid u ranoj odrasloj dobi je zabilježen u skupini djevojaka koje su u dobi od 13 godina na društvenim mrežama provodile najmanje 2-3 sata dnevno, a s godinama i više.

Kod mladića ovakvo povećanje rizika nije uočeno, piše Journal of Youth and Adolescence.

U tekstu se navodi kako su se stope samoubojstava povećale tijekom proteklog desetljeća, a ''ekranski mediji'' (i posebno društveni mediji) često su krivi za taj izraziti porast.

Navodi se kako je istraživanje, provedeno na 500 adolescenata (51% žena), ispitivalo vezu između različitih vrsta upotrebe ekranskih medija tijekom 10-godišnjeg razdoblja (od adolescencije do odrasle dobi) do rizika od samoubojstva u odrasloj dobi.

Sudionici su prvi put anketirani 2009. godine, kada su imali prosječno 13,82 godine (raspon 12-15 godina).

Za djevojčice je visoka razina upotrebe društvenih medija ili televizije u ranoj adolescenciji praćena značajnim porastom tijekom vremena najviše predvidjela rizik od samoubojstva u odrasloj dobi. Uz to, upotreba videoigara koja se s vremenom povećavala također je povezana s većim rizikom za razvoj rizika od samoubojstva kod djevojčica.

Navodi se i kako je korištenje zabavnih aplikacija bilo rizično za djevojčice, dok su aplikacije za čitanje rizične za dječake. Uz to, uporaba videoigara (za dječake) bila je povezana s rizikom od samoubojstva dok je cyber bullying također bio velik.

Kopirati
Drag cursor here to close