Povećan rizik

Išli ste u Split? Izdano upozorenje da postoji veliki rizik od pojave ospica

Rizik je povećan nakon što je znatan broj naših građana bio na dočeku Nove godine, zbog čega se upozorav na povećani rizik za unos virusa ospica te mogućnost obolijevanja necijepljene, neimune djece, kao i na rizik za pojavu epidemije među lošije pro
Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2018. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorio je u četvrtak kako, s obzirom na epidemiju ospica u Srbiji, postoji veliki rizik da se ta bolest pojavi i u toj županiji.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda podsjeća da je od listopada 2017. do 5. siječnja ove godine u Srbiji oboljelo 808 osoba, a dvije su preminule od komplikacija bolesti.

"Rizik je povećan nakon što je znatan broj naših građana bio na dočeku Nove godine, zbog čega upozoravamo na povećani rizik za unos virusa ospica te mogućnost obolijevanja necijepljene, neimune djece, kao i na rizik za pojavu epidemije među lošije procijepljenom malom djecom u našoj županiji, osobito na širem području Splita", poručila je voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem Milka Brzović.

Pacijentima je savjetovala cijepljenje te javljanje izabranom liječniku (pedijatru, školskom, obiteljskom doktoru ili epidemiologu ako je u pitanju odrasla osoba) koji će provesti predviđenu zaštitu, piše Hina.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ivo Petrić izjavio je Hini kako ta služba u zadnje vrijeme nije zabilježila nijedan slučaj pojave ospica u toj županiji, ali i podsjetio kako su prošlog proljeća imali dva slučaja te 2016. godine jedan, no srećom sve je ostalo samo na tome. Izvijestio je kako je postotak procijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek 60 do 70 posto, pa ga zbog toga brine eventualna pojava ospica.

"Ospice ili morbile krajnje su ozbiljna bolest koja počinje naglo s visokom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću i bolovima, a na kraju bolesnika zahvati osip. Nakon što bolesnika zahvati osip, uopće nije teško postaviti dijagnozu. Ospice narušavaju imunološki sustav i vrlo su sklone ozbiljnim komplikacijama. Bolest traje dugo, čak nekoliko tjedana. Svi oni koji su primili određen broj doza cjepiva kao dijete zaštićeni su. Do sada nismo imali slučajeva da je netko obolio u starijoj dobi, a da je bio redovito cijepljen. Jedini način zaštite od te bolesti je cijepljenje", poručio je Petrić.

Kopirati
Drag cursor here to close