Njihov dan

INZ: Medicinske sestre i tehničari kod nas nisu dovoljno cijenjena profesija

Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom 'Sestrinstvo – glas koji vodi – zdravlje za sve'.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 05. 2020. u 09:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Komora medicinskih sestara/tehničara ZDK (KMST ZDK) izražavaju podršku svim medicinarima, posebno medicinskim sestrama, tehničarima, babicama koji daju veliki doprinos u vrijeme pandemije virusa korona.

Na Međunarodni dan sestrinstva stručni suradnik u Službi za školsku higijenu INZ doc.dr. Nino Hasanica kaže da medicinske sestre i tehničari kod nas nisu dovoljno cijenjena profesija, 'prilično marginalizirana, nezasluženo naravno, posebno kad se uzme u obzir da su na prvim linijama obrane od pandemije koronavirusa'.

''Naravno, u tom smislu nam treba odati posebno priznanje. S obzirom da smo u svim trijažnim centrima, na svim prvim linijama na kojima se susrećemo sa pacijentima ili sa potencijalnim pacijentima oboljelim od koronavirusa'' - ističe dr. Hasanica.

U saopćenju za javnost navodi se da INZ, u kojem radi veliki broj medicinskih sestara i tehničara raznih profila i razina obrazovanja i KMST ZDK, koja okuplja medicinske sestre i tehničare kao strukovno udruženje, za ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva svima poručuju 'Iskažimo zahvalnost i pružimo podršku svim medicinskim sestrama i babicama u ZDK, u BiH, ali i širom svijeta'.

Podsjećaju i na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, ulaganje i jačanje njihovih liderskih vještina, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sustavu, te podršku zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, koji su ključni za razvoj sestrinske profesije.

Predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara ZDK Sabina Čolić podsjeća da se Svjetski dan sestrinstva povezuje sa rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florens Najtingejl, a 2020. podudara se sa dvjestotom obljetnicom njenog rođenja.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom 'Sestrinstvo – glas koji vodi – zdravlje za sve'. WHO odredila je 2020. za 'Godinu medicinskih sestara i babica'. U svijetu ima više od 30 milijuna medicinskih sestara-tehničara, u BiH dvadesetak tisuća. U ZDK djeluje 2.741 medicinska sestra/tehničar i 141 akušerka/babica.

Kvesićeva čestitka

Čestitku povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara uputio je ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić, koji je kazao da su oni ''nezamjenjiv stup obrane u liječenju pacijenata''.

Kvesić je podsjetio i na izreku: ''Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra'', te se svim medicinskim sestrama i tehničarima zahvalio za profesionalni i ljudski trud koji svakodnevnu ulažu živeći dostojanstveno poziv medicinske sestre/tehničara, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close