Upozorenje

Izdane mjere zaštite stanovništva u poplavljenim područjima

Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog poplava koje su se dogodile proteklih dana Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica izdao je potrebne mjere zaštite stanovništva u područjima koja su pogođena poplavama.

Kako navode, pojava poplave pridonosi prijenosu zaraznih bolesti, jer često dolazi do prekida snabdijevanja vodom i dispozicije otpadnih tvari, uključujući i izlijevanje kanalizacije. Oštećene vodovodne i kanalizacijske cijevi povećavaju rizik kontaminacije vode za piće. Zbog toga je od najveće važnosti snabdijevanje stanovništva zdravom pitkom vodom i hranom.

Za vrijeme i nakon prirodnih katastrofa velika je opasnost od ozljeđivanja. Srušene električne instalacije, vodom namočene električne utičnice, prekinute plinske cijevi i veliki komadi krhotina predstavljaju opasnosti za zdravlje. Ozlijeđenim osobama prijeti i tetanus. 

Kada se stanovništvo nakon poplave vrati u svoje kuće, neophodno je sprovođenje mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na osobnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja, kažu u Službi za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a.

Voda za piće može biti zagađena, zbog toga vodu sa slavine ne treba piti dok se ne uvjeri da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu. Voda se propisno prokuhava tako što se ostavi da ključa najmanje jednu minutu, kako bi se uništile sve bakterije. Ako je voda zagađena kemikalijama prokuhavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti.

Za malu djecu se koristi samo industrijski pripremljena hrana u limenkama. Neprokuhana i nedezinficirana voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.

Ostale mjere podrazumijevaju između ostalog pregled instalacija za dostavu plina i električne energije od strane kvalificiranih stručnjaka.

Zbog povreda koje se vrlo česte u naplavljenim područjima, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija. Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. vakcina protiv tetanusa), a lječničku pomoć je obvezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.

Liječničku pomoć treba potražiti i u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, prolieva, povišene temperature.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close