Poražavajuće brojke

Interes za cijepljenjem u ZHŽ potpuno opao

''To je porazno, s obzirom na to da imamo dovoljno svih vrsta cjepiva.''
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2021. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji je solidna, ali je interes građana za cijepljenje potpuno opao, kaže epidemiologinja dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

''Mi smo ranije u ZHŽ na tjednoj razini imali potrošnju oko 700 doza. Ta brojka se prepolovila i sada iznosi oko 300 utrošenih doza. To je porazno, s obzirom na to da imamo dovoljno svih vrsta cjepiva'', navodi Jurić i dodaje kako je u tijeku izrada programa promocije cjepiva čiji je cilj da građani shvate značaj imunizacije.

Prema riječima Jurić, do sada je u ZHŽ administrirano oko 15.000 doza, od čega je oko 8.000 dato za prvu, a ostatak za drugu dozu, piše Faktor.  ''Sve je to skupa je jako malo utrošenih doza, ako uzmete da ova županija nema ni 100.000 ljudi. Ulazimo u zimu kada ne očekujemo dobru epidemiološku situaciju, a razloga je više. Prvo - zato što zimi imunitet pada neovisno o koronavirusu, a drugo - ljudi se više druže u zatvorenim prostorima, pa je distancu dosta teže održavati nego tijekom ljeta, iako samo ponašanje virusa ne ovisi od temperature, ali se ljudsko ponašanje mijenja'', objašnjava Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close