Istraživanje

Insomnia u Austriji

Svakodnevno funkcioniranje s kroničnom nesanicom je skoro nemoguće.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 09. 2021. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču ispitao je učestalost pojave nesanice među stanovništvom Austrije. Kronična nesanica je široko zastupljena i često krivac za sveukupno loše fizičko i psihičko zdravlje pojedinca.

Prema rezultatima analize, 7,8 posto Austrijanaca između 18 i 67 godina starosti pati od kronične insomnije. Do rezultata se došlo online anketom na uzorku od 1.004 osobe, od kojih je 50,4 posto ženskog spola, koristeći zlatni standard ICSD-3 za dijagnostiku poremećaja spavanja u laboratorijima i istraživačkim ustanovama u svijetu.

Samo svaki drugi Austrijanac ili Austrijanka su potražili profesionalnu pomoć, što se smatra nedovoljnim, te će biti potrebno podići svijest stanovništva o ovoj problematici.

Svakodnevno funkcioniranje s kroničnom nesanicom je skoro nemoguće. Prema široj definiciji simptomi ovog pojave klasificirani su kao poremećaj spavanja kod 8,9 posto ispitanika, dok je kod 7,8 % ispitanika utvrđena kronična nesanica. Samo 26 posto ispitanika sa simptomima kronične nesanice i 53 posto s kroničnom insomnijom je navelo da su potražili stručnu pomoć za svoj problem.

Osobe koje rješenje svog problema potraže na Medicinskom univerzitetu u Beču, dobijaju podršku u vidu interdisciplinarne ekspertize u neurološkom laboratoriju za spavanje kao i ambulanti za spavanje, u uskoj suradnji s odjelom neuropsihologije, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close