Prikupljanje potpisa

Mostarci podržali inicijativu 'Klima bez dima'

''Prijedlogom Zakona se ne želi zabraniti pušenje nego uvesti red u javne zatvorene prostore, kako duhanski dim ne bi udisale osobe koje ne konzumiraju duhan'',poručio je savjetnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva Vedran Marčinko.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 04. 2019. u 18:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa "Klima bez dima" nastavlja skupljati glasove potpore za kreiranje svijeta bez duhanskog dima. 

Jedan klik na link je dovoljan da građani daju potporu novim zakonskim rješenjima u oblasti kontrole upotrebe duhana, a cilj predstavnika inicijative je prikupiti 10.000 glasova potpore do 31. svibnja kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv pušenja. 

Tim povodom u paviljonu 1 izložbenog prostora 22. Međunarodnog sajama gospodarstva u Mostaru posjetiteljima je prikazana i kreativna postavka "Život u dimu", uz poziv da svojim potpisom - peticijom osnaže napore u promociji zdravih navika i zaštiti svih, a posebice djece, od pasivnog pušenja.

Foto: Bljesak.info / Prikupljanje potpisa za inicijativu Klima bez dima na Sajmu u Mostaru

''Prijedlogom Zakona se ne želi zabraniti pušenje nego uvesti red u javne zatvorene prostore, kako duhanski dim ne bi udisale osobe koje ne konzumiraju duhan'', poručio je savjetnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva Vedran Marčinko. 

"Klima Bez Dima" ima za cilj  podizanje svijesti i pružanje potpore za osiguranje ambijenta bez duhanskog dima na javnim mjestima u cilju zaštite zdravlja stanovništva u BiH.

Foto: Bljesak.info / Prikupljanje potpisa za inicijativu Klima bez dima na Sajmu u Mostaru

Ova inicijativa je dio Projekta smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH, za koji potporu pruža Vlada Švicarske, a implementira ga Svjetska banka u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, gradskim upravama, zavodima za javno zdravstvo i drugim domaćim partnerima. 

Projekt smanjenja faktora zdravstvenih rizika fokusiran je na četiri faktora rizika: uporaba duhana i duhanskih proizvoda, prekomjerna konzumacija alkohola, loša prehrana i fizička neaktivnost.

Foto: Bljesak.info / Prikupljanje potpisa za inicijativu Klima bez dima na Sajmu u Mostaru

Organizatori ističu kako su mnoge obrazovne ustanove na području HNŽ-a već započele primjenjivati "politiku bez duhanskog dima", a ravnatelji škola pozdravili Inicijativu. 

Peticiju je potpisao i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović koji je izrazio uvjerenje da su nepušači u većini i da će ipak postojati prostor bez cigareta i dima. 

Peticiju su potpisali i mnogobrojni posjetitelji sajma koji su iskazali zadovoljstvo ovakvom Inicijativom koju je sa Svjetskom bankom organizirala agencija Primera zadužena za Mobilizaciju zajednice Projekta. 

Kopirati
Drag cursor here to close