Opa

HNŽ: Novi porast novozaraženih

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 120 i to: 95 iz Mostara, 13 iz Konjica, 2 iz Jablanice, 8 iz Čapljine i 2 iz Stoca.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2021. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuli su muškarac iz Mostara rođen 1962. godine i muškarac iz Jablanice rođen 1952. godine.  

Na bolničkom liječenju trenutno su 33 bolesnika, od kojih su 4 na invazivnoj i 1 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 6, a otpuštena su 4 pacijenta.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirana su 542 uzorka.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 120 i to: 95 iz Mostara, 13 iz Konjica, 2 iz Jablanice, 8 iz Čapljine i 2 iz Stoca.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 101 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 713 rješenja. Ukupno je izdano 25627 rješenja, priopćeno je iz Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

Podsjetimo, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u srijedu je pozvao na dosljedno poštivanje epidemioloških mjera, posebice izbjegavanja većih skupova i zatvorenih prostora, te nošenje maski i držanje preporučene distance.

Naime, prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih tjedana zaključno s 21. veljače 2021. godine. Međutim, u razdoblju od 22. do 28. veljače ponovno dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovom tjednu.

S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, najavljen je radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će se prezentirati trenutna epidemiološka situacija, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu učinkovitijeg inspekcijskog nadzora.

''Navedene mjere, uz redovitu higijenu ruku, izbjegavanje dodirivanja lica rukama, ostajanje kući ukoliko se osoba ne osjeća dobro su, za sada, najbolji i najučinkovitiji način zaštite. Pokažimo odgovornost i prema sebi i prema drugima – poštujmo propisane epidemiološke mjere'', naveo je stožer.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 3.248 uzoraka, od kojih je 577 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH, osim u Bosanskopodrinjskoj.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 19 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.752.

Do sada je testirano ukupno 460.256 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 87.346 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 78.111 pacijenata. U protekla 24 sata oporavila su se 232 pacijenta. Trenutno su aktivna 6.483 slučaja pozitivna na koronavirus.

RS 

U pоsljеdnja 24 satа u Republici Srpskoj izvršеnо је tеstirаnjе 962 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 323 оsоbe.

Rаdi sе о 154 muške i 169 žеnskih оsоbа, оd kојih је 40 mlаđе, 104 srеdnjе i 79 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

U pоsljеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеno je šеst smrtnih slučајеvа. Riječ je  sе о оsоbаmа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Biјеljinе, Grаdiškе, Brаtuncа, Višеgrаdа, Kоzаrskе Dubicе i Bаnjа Lukе.

Brčko distrikt BiH

U Brčkom je u posljednja 24 sata testirano ukupno 22 ljudi od čega je pozitivnih na koronavirus 10. Preminula je jedna osoba, a jedna se oporavila.

ŽZH

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 76 osoba, od čega su 2 osobe retestirane.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 32 novozaraženih na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 11 (2 muške i 9 ženskih), Ljubuškog 4 (1 muška i 3 ženske), Gruda 15 (8 muških i 7 ženskih) te Posušja 2 ženske osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close