Čekaju rješavanje statusa

Imat ćemo opet doktore na prosvjedima?

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH zbog neusvajanja Zakon o reprezentativnosti sindikata upozorava kako njihov status još nije riješen.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 05. 2021. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš status nije riješen, a mora biti. U situaciji u kojoj je zdravstvo trenutno Vlada mora spriječiti dalji odlazak doktora i posljedicu toga-kolaps zdravstva u FBiH'', poručio je vlastima u Federaciji Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH zbog neusvajanja Zakon o reprezentativnosti sindikata.

Navode da imaju dojam da situaciju s pandemijom COVID 19 vlasti u Federaciji koriste za ''sva moguća odugovlačenja, dok u isto vrijeme doktori rješavajući posljedice pandemije su na izmaku snaga.

Kako su istaknuli, cijela ova priča za njih traje predugo te upozoravaju ukoliko se ne riješi njihov status ''ova zemlja će se 'riješiti' onog što je najvrjednije u zdravstvenom sustavu, upravo doktora. Posljedice će biti pogubne za građane, ali i za one koji upravo sada odugovlače i vješto izbjegavaju da urade ono što čekamo već predugo''.

Podsjetimo, prije dvije godine je Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizirao prosvjete u Sarajevu sa zahtjevom Vladi FBiH da po hitnoj proceduri izrade Zakon o reprezentativnosti sindikata i upute ga na usvajanje na Parlament. Taj Zakon bi doktorima, ali i ostalim sindikatima trebao omogućiti pravo da zastupaju sami sebe i bore se za svoja prava.

Prosvjedi koji su tada održani i koje je organizirao Savez su bili poziv na uzbunu i zadnji apel vlastima u Federaciji BiH da se urazume i uvaže zahtjeve doktora kada je u pitanju sindikalno predstavljanje. Vlada je kreirala Nacrt zakona, oba Doma Parlamenta FBiH su ga usvojila u kratkom roku i vraćen je Vladi na dalji postupak, ali tada je sve stalo.

Iz Sindikata navode kako je procedura prvog kruga usvajanja Zakona završila prije više od godinu dana i od tada, ističu, stoje na mrtvoj tački.

Kako navode, sada čekaju korak Vlade FBIH da Nacrt prebaci u formu Prijedloga Zakona uz izmjene koje su predložene i pošalje na konačno usvajanje na Parlament.

''Imali smo dovoljno strpljenja i čekali da se zadovolje sve zakonski obavezne i neobavezne procedure, ali sada smo došli do kraja, sada je sve na Vladi FBiH i njihovoj odluci da izvrše svoje dužnosti oko usvajanja Zakona. Prije dvije godine u Sarajevu smo pokazali snagu i jedinstvo doktora kada je Zakon u pitanju, pokazali smo da nećemo pristati na kompromise i da se pitanje naše reprezentativnosti mora riješiti. Ukoliko Vlada FBiH do kraja mjeseca ne usvoji Zakon u formi Prijedloga i pripremi ga za usvajanje na Parlamentu imat će opet doktore na protestima, prozivajući Vladu kao jedinog krivca za kolaps zdravstva koji slijedi iza toga'', poručili su.

Kopirati
Drag cursor here to close