Povijesni uspjeh

Kvesić: Idući cilj SKB-a Mostar je samostalna dječja kardiokirurgija

Prije četiri godine donijeli smo odluku da ćemo školovati ljude za dječju kardiokirurgiju. Za sve ovo bilo je potrebno puno truda i napora. Dr Cvitković cijelo to vrijeme vrijedno je radio i učio. Zahvaljujem se gostima iz Njemačke
Lifestyle / Zdravlje | 19. 06. 2019. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon jučerašnjeg zahvata koji je, uz pomoć četveročlanog tima iz Medizinische Hochschule Hannover, Njemačka, po prvi put izveden u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, četrnaestogodišnji dječak je dobro i očekuje se njegov uspješan oporavak, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u SKB-u Mostar.

Foto: Bljesak.info / Uspješno izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu

''Operacija je trajala oko dva i pol sata. Sudjelovao je tim od 12 do 15 ljudi. Operacija je zahtijevala zatvaranje rupe u srcu, odnosno defekta između dvije srčane pretklijetke, nakon čega se očekuje potpuno normalan rast i razvoj dječaka'', kazao je kardiolog Ante Bošnjak.

Naime, jučer je po prvi put u SKB Mostar izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu, što je iznimno veliki i značajan iskorak u razvoju te ustanove. U operacijskom timu, pored gostiju iz Njemačke, sudjelovali su i kardiokirurg Ante Bošnjak, dječji kardiolog Vladimir Jegdić, specijalizant kardiokirurgije Tomislav Cvitković, anesteziolog Boris Matić, te anesteziolog i perfuzionist Stanko Čolak.

Foto: Bljesak.info / Uspješno izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu

Ravnatelj Kvesić posebno je ponosan jučerašnjim uspjehom bolnice. Uz zahvale timu iz Hannovera, poručio je kako je idući cilj SKB-a Mostar samostalna dječja kardiokirurgija.

''Prije četiri godine donijeli smo odluku da ćemo školovati ljude za dječju kardiokirurgiju. Za sve ovo bilo je potrebno puno truda i napora. Dr Cvitković cijelo to vrijeme vrijedno je radio i učio. Zahvaljujem se gostima iz Njemačke na ovoj ukazanoj prilici'', kazao je.

Dječji kardiolog Jegdić naglasio je kako mostarska bolnica svake godine imam otprilike 20-tak djece koje se rode s određenim prirođenim srčanim manama te da se, isto tako, pojavi nekoliko djece za koja se ne zna da imaju takve mane na srcu. Ističe da takvi bolesnici obično dožive nekih 30 do 40 godina starosti.

Foto: Bljesak.info / Uspješno izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu

''Nisam mislio da ćemo mi ovdje ikada napraviti ovakav zahvat. Ravnatelj Kvesić, koji je imao viziju, opet je, po tko zna koji put, pokazao da sve ono što zamisli i ostvari'', naglasio je Jegljić  posebno se zahvalivši dr Cvitkoviću koji je s svojim zalaganjem i povjerenjem doveo tim iz Hannovera.

Voditelj kardiologije SKB Mosta, Goran Đuzel također se zahvalio gostima iz Hannovera na povijesnom uspjehu mostarske bolnice naglasivši da su sretni jer imaju takvu dobru 'tvornicu' gdje se mogu školovati naši kadrovi.

''Sve me ovo vratilo deset godina unatrag kada smo počinjali s adultom kardiokirurgijom da bismo danas radili ozbiljne operacije na tom području. Nadam se da idemo u razvoj jedne izrazito snažne dječje kardiokirurgije kao što je i adultna'', kazao je.

Foto: Bljesak.info / Uspješno izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu

Dr. Cvitković istaknuo je, da bi izveli potrebne operacije,  za početak u planu je dolazak tima iz Hannovera nekoliko puta godišnje . Zatim , naglašava, potrebna je edukacija kadra iz Mostara u Hannoveru na njihovoj klinici za kardiokirurgiju posebno dječju koja godišnje uradi više od 2500 operacija.

''Na našem odjelu pedijatrije nalazi se nekoliko djece sa srčanim manama te već sada imamo u planu uraditi operacije onima kojima je to potrebno'', kazao je dr.Cvitković posebno naglasivši kako je već odabran tim koji će imati priliku dodatno se educirati u području kardiokirurgije na njemačkoj klinici.

Foto: Bljesak.info / Uspješno izvedena kardiokirurška operacija na dječjem srcu

Gosti iz Njemačke poručili su da mostarska bolnica posjeduje ljude koji uspješno mogu odgovoriti ovim izazovima, ali je potrebno napraviti još veći iskorak u edukaciji kadra zbog čega su oni tu.

Kopirati
Drag cursor here to close