SKB Mostar

I u Mostaru obilježavanje Svjetskoga tjedna glaukoma

Simptomi su, ako se uopće jave, crvenilo i žarenje oka i svi pacijenti primjećuju slabljenje vida.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 03. 2019. u 14:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Besplatnim pregledom i mjerenjem očnog tlaka Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i ove godine pridružila se obilježavanju Svjetskoga tjedna glaukoma s ciljem podizanja svijesti o toj kroničnoj bolesti koja može dovesti do sljepoće.

Foto: Bljesak.info / Na SKB Mostar obilježen Svjetski tjedan glaukoma

'' Već sedmu godinu radimo kontrolne preglede i obilježavamo Dan glaukoma tako što primamo pacijente bez uputnice i uradimo im mjerenje očnoga tlaka te klinički pregled vidnoga živca. Obično detektiramo šest do osam pacijenata koji zahtijevaju glaukomsku obradu'', kazala je oftamologinja dr. Darija Jurišić.

Glaukom je neizlječiva bolest i dovodi do oštećenja vidnoga živca što se odražava na vid, pa samim tim i na kvalitetu života.

''Karakteristično je to da može postojati umjereno do blago razvijena bolest i da pacijenti nisu uopće svjesni da imaju tu bolest jer u osamdeset do devedeset posto slučajeva bolest nema nikakvih znakova'', pojasnila je dr. Jurišić.

Simptomi su, ako se uopće jave, crvenilo i žarenje oka i svi pacijenti primjećuju slabljenje vida.

 

''Pacijenti se javljaju kada dođe do značajnog propadanja perifernog vidnoga polja koje glaukom prvo uništi. Zatim dolazi do oštećenja centralnoga vida, ali tada je već kasno i vid se više ne može popraviti'', upozorila je dr. Jurišić.

Glaukom je opasan zato što se može razviti kod pacijenata koji imaju normalan tlak, iako je to bolest uglavnom vezana za povišeni očni tlak.

Foto: Bljesak.info / Na SKB Mostar obilježen Svjetski tjedan glaukoma
Foto: Bljesak.info / Na SKB Mostar obilježen Svjetski tjedan glaukoma

U rizičnu skupinu spadaju osobe starije životne dobi, najčešće iznad 65 godina života, kao i osobe koje u obitelji imaju slijepe osobe te pacijenti koji se liječe od šećerne bolesti i hipertenzije ili koji imaju kratkovidnost.

Kopirati
Drag cursor here to close