Tuzla

I u BiH se obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Tuzla, po uzoru na ostatak svijeta, 29. listopada obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi oboljenja, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 10. 2018. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara nastavlja svoje tradicionalno obilježavanje i ove godine u Tuzli od strane Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli MEDICUS  zajedno u suradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Tuzla, po uzoru na ostatak svijeta, 29. listopada obilježava kao Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, s ciljem upoznavanja javnosti o prirodi oboljenja, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.

Obilježavanje ovog datuma je pokrenuto 2006. godine od strane Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), a u Tuzli se obilježava od 2014. godine, kao jedinom službenom partneru WSO ispred BiH.

Glavni cilj projekta je zdravstveno prosvjećivanje populacije kada je u pitanju prepoznavanje i važnost faktora rizika, simptoma i znakova moždanog udara te brzina reagiranja na iste, kao i utjecaj životnih navika na održavanje kvalitete života.

Prema svjetskim statistikama, kao i podatcima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, moždani udar predstavlja jednog od najčešćih oboljenja kada je u pitanju smrtnost i invaliditet stanovništva, od kojeg godišnje obolijeva 15 milijuna stanovnika.

S ciljem razvoja svijesti stanovništva, kao i unaprjeđenja njihovog zdravstvenog statusa, ove godine su planirane tri javne akcije promocije zdravlja.

Uoči samog datuma, 28.10. (nedjelja), akcije će se održati u Tuzli na lokacijama Bingo City Center Tuzla i Mercator Center Tuzla, kao i u Gračanici u centru grada, u vremenu od 10 do 14 sati. Ovdje će biti prisutni liječnici i studenti medicine, te će se svi zainteresirani moći informirati o tome što je moždani udar, kao i analizirati vlastito zdravstveno stanje.

Ovogodišnja tema WSO je ''Ustani ponovo nakon moždanog udara'' i posvećena je rehabilitaciji i programima terapije nakon oboljenja. Međutim, s ciljem da do oboljenja uopće ne dođe, ovogodišnje aktivnosti su organizirane na taj način da svi građani mogu dobiti provjerene informacije i na licu mjesta uvidjeti vlastite predisponirajuće faktore, kao i načine da uopće spriječe pojavu ove teške bolesti.

Koordinator ovogodišnjeg projekta je Adnan Mujanović, ispred Sekcije za neuroznanost MEDICUS, dr. Edina Čamdžić za Gračanicu, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close