I to je BiH: Uvoz lijekova jednak uvozu olovki za ured

I to je BiH: Uvoz lijekova jednak uvozu olovki za ured

Lifestyle / Zdravlje | 22. 07. 2019. u 09:04 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često nedostatak određenih lijekova u Bosni i Hercegovini nije posljedica nedostatka novca ili nestašice na tržištu, već prekompliciranih procedura javnih nabavki, koje lijekove i medicinska sredstva tretiraju kao bilo koju drugu robu, a što je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedopustivo i štetno, pišu Nezavisne novine.

"Neophodno je skratiti i pojednostaviti procedure i nedopustivo je da bilo čiji život bude ugrožen zbog nekih procedura ili tromosti. To ni u kojem slučaju ne znači da se u potpunosti isključe procedure, neko favorizira ili da dobavljači budu oslobođeni uvjeta koje trebaju ispuniti. Nešto treba mijenjati, inicijativa odranije postoji", rekao je za Nezavisne Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače u Bosni i Hercegovini situacija je trenutno takva da se nabavka lijekova radi kao i za bilo koju drugu vrstu robe, odnosno zakon je u isti rang stavio nabavku citostatika i, recimo, kupovinu kancelarijskog materijala, olovaka, papira itd. Također, još jedan od problema u Zakonu o javnim nabavkama BiH je da je ekonomski najpovoljnija ponuda presudna kod izbora dobavljača, a ne kvaliteta.

Točnije, ugovorni organ, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ili kantoni u Federaciji BiH, ne može utjecati na kvalitetu niti može izabrati proizvođače koji imaju kvalitetnije proizvode ako se na tender javi netko tko je ponudio nižu cijenu.

"Ovaj ograničavajući faktor nikako ne bi smio biti presudan u zdravstvenom sustavu jer je cilj da pacijenti koji se liječe dobiju najbolji mogući lijek koji je u tom trenutku registriran na tržištu Bosne i Hercegovine", rekli su Nezavisnim novinama u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Još jedan od problema Zakona o javnim nabavkama BiH kada su u pitanju lijekovi je taj što se potencijalni dobavljači mogu žaliti na svaku fazu tendera, zbog čega nisu rijetki slučajevi da nabavka nekog lijeka ili medicinskog sredstva traje i po nekoliko mjeseci.

"Fond već više od deset godina provodi centralizirane javne nabavke, a u praksi se nije desilo da Ured za razmatranje žalbi u zakonskom roku odgovori na bilo koju žalbu koja se tiče tendera koje provodi Fond. Zdravstveni sustav nije prioritet ni kada je u pitanju razmatranje žalbi, zbog čega se na realizaciju tendera čeka mjesecima i na kraju uvijek ispaštaju pacijenti", rekla je Darija Filipović-Ostojić, glasnogovornica Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Prema neslužbenim informacijama, odmah nakon formiranja vlasti na razini BiH mogu se očekivati ozbiljniji pristup i veći pritisci da se mijenja Zakon o javnim nabavkama kada su u pitanju nabavka lijekova i medicinskih sredstava i to tako da se preuzmu iskustva Europske unije i njihove direktive po ovom pitanju s obzirom na to da u razvijenim zemljama Europske unije, a i bližeg okruženja, nisu zabilježeni slučajevi nestašice pojedinih lijekova, kao što je kod nas slučaj, posebno kada su citostatici u pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close