Federacija kaska

I Distrikt Brčko uz RS financirat će treći pokušaj MPO, FBiH i za prvi još čeka

''Distrikt je do sada financirao 180 pokušaja izvantjelesne oplodnje, za što je izdvojeno više od 700.000 maraka'', rekao je Milić
Lifestyle / Zdravlje | 22. 08. 2018. u 15:02 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je kako je osiguran novac za treći pokušaj izvantjelesne oplodnje za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, a procedura za utrošak ovih sredstava je u tijeku, što predstavlja dio pronatalitetne politike Vlade i pokušaj da se pomogne parovima koji žele ostvariti potomstvo. 

On je dodao da je u ovogodišnjem proračunu prvi put izdvojeno 165.000 maraka za financiranje trećeg pokušaja izvantjelesne oplodnje te da će se na jednoj od sljedećih sjednica Vlade naći program i kriteriji za utrošak ovih namjenskih sredstava. 

Gradonačelnik Milić je naglasio da su svemu prethodile konzultacije s udrugom koja se bavi ovom problematikom kao i Fondom zdravstvenog osiguranja. 

''Što se tiče ukupnog financiranja, Distrikt je do sada financirao 180 pokušaja izvantjelesne oplodnje, za što je izdvojeno više od 700.000 maraka. Kroz izmjenu Zakona o dječjoj zaštiti uveli smo daleko veće iznose za majčinski doplatak. Prije izmjena je on iznosio 150 maraka po jednom djetetu za 3 mjeseca, a nakon donesenih izmjena on iznosi 460 maraka za 12 mjeseci, i to su značajna sredstva'', ocijenio je Milić. 

Pravo na financiranje trećeg pokušaja asistirane reprodukcije imat će žene do napunjenih 45 godina koje su dva puta prošle cjelokupnu proceduru izvantjelesne oplodnje po projektu koji provodi Fond zdravstvenog osiguranja. 

Vlasti u Republici Srpskoj osigurat će svojim građanima besplatan i treći pokušaj medicinski potpomognute oplodnje (MPO), dok se u Federaciji još čeka da se na račun države vrši jedan pokušaj.

Naime, u Federaciji je Zakon o liječenju neplodnosti MPO usvojen u lipnju ove godine, a konačan datum primjene, kako smo ranije pisali, još nije poznat zbog toga što se čeka objava u Službenim novinama, nakon čeka je potrebno određeno vremensko razdoblje za formiranje Povjerenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close