Tumore nećemo nikada pobijediti

Hrvatski znanstvenik koji je na pragu otkrića lijeka protiv raka pluća; karcinom možemo sami spriječiti

''Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo'', naglasio je Štagljar za HTV.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 01. 2018. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Dr. sc. Igor Štagljar

Profesor s odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar izjavio je u HTV-ovoj emisiji ''U svom filmu'' kako je sa svojim timom došao nadomak izlječenju jednog od najzloćudnijih tumora današnjice - raka pluća.

''Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj'', rekao je Štagljar.

''Put do ovakvog otkrića traje 8-10 godina, međutim u njegovu slučaju trajao je pet godina. Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo, koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke.

Štagljar je istaknuo kako je za tu tehnologiju dobio i nagradu od 3,25 milijuna dolara.

''Oni su mi bili dovoljni da je razvijem na takvu razinu da možemo reći kako ćemo za nekoliko godina imati preteče lijekova protiv mnogih karcinoma koje sam spomenuo'', dodao je.

Istaknuo je da tumore nećemo nikada uspjeti pobijediti, prenosi Jutarnji list.

''Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumjeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobijediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni. Uvijek moramo biti spremni imati bataljun novih lijekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit cijelog istraživanja tumora jest da ih u sljedećih 20-30 godina možemo tretirati kao kronične bolesti''.

Kaže i da geni imaju mali utjecaj na razvoj raka.

''To je samo 9 posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo'', naglasio je Štagljar za HTV.

Kopirati
Drag cursor here to close