Odlučeno je

Hrvatska definitivno kreće u docjepljivanje trećom dozom

Interes za cijepljenjem je osjetno smanjen, a sada je Hrvatska, početkom rujna, na procijepljenosti koja je bila planirana do kraja lipnja.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 09. 2021. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sada je sada izvjesno da i Hrvatska kreće u docjepljivanje protiv korone trećom dozom. To je zapravo pitanje dana; čeka se samo da se definira vrijeme u kojem je optimalno primanje dodatne doze.

Prevladava stav da bi se treća doza trebala primiti između šest i devet mjeseci nakon primitka druge doze, ali kako stvari sada stoje, najizglednije je da će to biti nakon osam mjeseci, javlja Jutarnji.

Za razliku od početka cijepljenja koncem prošle godine, kada je postojao plan prioriteta cijepljenja po dobi, vrsti posla i komorbiditetima, takvi prioriteti više ne bi trebali biti polazišna točka. Plan je, dakle, da treća doza cjepiva bude na raspolaganju svima koji tako žele zaštititi svoje zdravlje.

Stručnjaci očekuju da svi oni koji su dosad primili dvije doze žele primiti i treću te smatraju da bi bilo nepravedno da se cjepiva čuvaju za one koji se možda nikada neće cijepiti, a oni koji to žele da čekaju.

''Obveze primanja cjepiva nema i neće je biti. Više puta se govorilo da je osobna odgovornost najvažnija. Više od 50 posto građana izabralo je vjerovati u znanost i struku i moramo voditi računa o njima'', govore za Jutarnji list.

Napominju i da uvijek postoji mogućnost da se netko razboli unatoč cjepivu, ali da su izgledi za razvoj teže kliničke slike, hospitalizacije i smrti bitno manji.

Interes za cijepljenjem je osjetno smanjen, a sada je Hrvatska, početkom rujna, na procijepljenosti koja je bila planirana do kraja lipnja. S jučerašnjim datumom procijepljeno je 51.53 posto odraslog stanovništva, odnosno 42.91 ukupnog broja, po čemu je RH pri dnu ljestvice zemalja EU.

Prosjek unije je 77 posto odraslih cijepljenih barem jednom dozom, piše Jutarnji.

Kopirati
Drag cursor here to close