Njam!

Hrana koja nas čini pametnijima

Ukusno i zdravo!
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2019. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Čokolada

Kad čujemo da je nešto jako zdravo za naš organizam, često nam je prva asocijacija bezokusna i nemasna hrana. No, to ne mora biti istina, hrana koja je dostupna u svakom dućanu i pri tome jeftina, može uvelike doprinijeti našem organizmu. 

Šumsko voće

Upravo ovo voće čini čuda za mozak i zdravlje. Ove bobice posebno su bogate antocijaninima - antioksidansima, koji mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i potencijalno pozitivno utjecati na područja mozga povezana s učenjem i pamćenjem. Razlog ovih pozitivnih rezultata može se kriti upravo u antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima bobica. Veličina porcija korištena u studiji iznosila je samo pola šalice bobica, a izgleda da dnevna konzumacija daje najbolje rezultate.

Tamna čokolada

Nekoliko studija pokazalo je da zdrave poslastice pomažu u jačanju mozga, kognitivnih funkcija, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju performans u aktivnostima koje zahtijevaju korištenje memorije. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da epikatehin, flavanol koji se nalazi u kakau, čaju, bobicama i drugom voću, donosi kognitivne koristi  mozgu - naročito u zadacima koji uključuju pamćenje, izvršnu funkciju i brzinu obrade informacija.

Riba

Naš mozak treba puno omega-3 masnih kiselina kako bi ostao zdrav. Zato su ribe bogate tim masnoćama, poput sardina, tune i lososa, jako dobar izbor. One opskrbljuju mozak EPA i DHA masnim kiselinama, što je za njegov rad ključno budući da je to najmasniji organ u tijelu. Deficit ovih omega-3 masnih kiselina u nekim je istraživanjima povezan s neurodegenerativnim poremećajima, ali je na tom području potrebno provesti još studija.

Jaja

Kolesterol u jajima godinama je predmet mnogih rasprava, ali ono što je sada sigurno jest to da nam jedno jaje dnevno može donijeti velike benefite. Ako je suditi prema finskom istraživanju, konzumacija jaja može pojačati snagu mozga, a veliku zaslugu u tome ima holin - hranjivi sastojak koji pomaže u prenošenju signala između živčanih stanica. Istraživanje je također pokazalo da ako često jedete jaja, time možete smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti, saznaje Miss7.

Kopirati
Drag cursor here to close