B.1.617.2

Hodočasnici iz Španjolske donijeli delta soj korona virusa u BiH

"Imamo dva potvrđena slučaja i još tri sumnjiva slučaja", rekao je Konjhodžić.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 07. 2021. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini registriran je delta soj koronavirusa, potvrdio je za "Avaz" Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva.

Uzorak je poslan iz Međugorja. Radi se o turistima iz inozemstva pozitivnim na koronavirus koji su u Međugorje došli iz Španjolske.

"Imamo dva potvrđena slučaja i još tri sumnjiva slučaja", rekao je Konjhodžić.

Prvi je put delta varijanta, odnosno indijski soj, prepoznat u indijskoj državi Maharashtri listopada 2020. godine. SZO ga je proglasio ‘varijantom zabrinutosti’ 11. svibnja.

Uobičajeni simptomi su glavobolja, curenje nosa te upala grla, ali se kod zaraženih ovim sojem ne primjećuje simptom zaraze originalnim sojem, a to je gubitak osjeta mirisa i okusa.

Kako navode otočni stručnjaci, rast novih slučajeva pripisuje se činjenici da se delta najviše širi među mlađim dobnim skupinama koje se još nisu cijepile.

Cjepiva dobro djeluju na ovu varijantu, doduše nešto slabije nego na originalnu, ali samo nakon primljene obje doze.

Naime, nakon prve doze učinkovitost sprečavanja simptomatskog COVID-19 je oko 30-35% za AZ i Pfizer cjepiva, dok je dva tjedna nakon druge doze učinak Pfizerova cjepiva oko 90%, a AZ 60%. Valja naglasiti da Pfizerovo cjepivo u obje doze smanjuje mogućnost hospitalizacije nakon infekcije delta sojem 96% (20 puta) u odnosu na necijepljene, a AZ cjepivo 92%.

Kopirati
Drag cursor here to close