Zajedno smo jači

HNŽ: Zakonom osigurati prava osoba s invaliditetom

Prezentiran je Nacrt teksta Lokalnog akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ.  
Lifestyle / Zdravlje | 15. 11. 2017. u 16:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji "Zajedno smo jači" održana je u srijedu javna prezentacija konačnog nacrta teksta Lokalnog akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ.

Predsjednica Udruge mladih "Ružičnjak-Los Rosales" Jasna Rebac tim povodom je rekla kako je Lokalni akcijski plan strateški važan dokument usvaja Vlada HNŽ-a, a rezultat koje se predstavio javno uradila je Vladina radna skupina uz sudjelovanje predstavnika Koalicije ''Zajedno smo jači''.

Rebac je rekla kako je svrha prezentacije dobivanje podrške građana HNŽ-a u potrebi usvajanja Lokalnog akcijskog plana i educiranje javnosti u razumijevanju potreba osoba s invaliditetom u HNŽ.

''Mi promoviramo Nacrt kako bi on do kraja godine na Vladi bio usvojen kao dokument'', ocijenila je Rebac.

Predsjednica Koalicije OOSI u HNŽ Lejla Lelić rekla je kako Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta ima dva konkretna cilja, a to su osiguravanje pristupačnosti i opskrba službi, odnosno servisa podrške za osobe s invaliditetom.

''Što se tiče pristupačnosti, to podrazumijeva ne samo ukidanje arhitektonska i drugih zapreka već pristupačnosti svim informacijama koje su relevantne za osobe s invaliditetom u svim društvenim tijekovima'', istaknula je Lelić.

Dodala je kako Služba podrške podrazumijeva sigurnost dvadesetčetvero satne podrške osobama s invaliditetom u poboljšanju njihovog samostalnog življenja.

Na pitanje ima li HNŽ financijske kapacitete da se provede, Lelić je odgovorila kako Koalicija sama na to ne može konkretno odgovoriti, zato što se u okviru Lokalnog plana akcije predlaže da se uradi određena financijska konstrukcija, odnosno da se u okviru proračuna izdvoje određena sredstava za rješavanje pitanja pristupačnosti i službi podrške.

Posjetila je kako je se predsjednica Vladine radne skupine u listopadu sastala s ministrom zdravstva rada socijalne skrbi HNŽ-a gdje se tražilo da se na neki način uradi financijska procjena, odnosno iznos za rješavanje određenih pitanja.

''Goruće pitanje je asistencija u nastavi, time smo došli do zaključka da se uradi neki prijedlog koji će biti početak i prvi korak rješavanja tog pitanja, znači da asistente u nastavi ne financira roditelj već ministarstvo obrazovanja'', kazala je Lelić.

''Dobro bi bilo da se bar jedanput godišnje uradi pristupačnost jednoj od relevantnih institucija'', ocijenila je.

UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom s uvodnim i završenim dijelom ima 50 članova od kojih svaki obvezuje državu, ni jedno novo ljudsko pravo u UN Konvenciji koja je starija od ustava za osobe s invaliditetom nije navedeno nijedno novo ljudsko pravo. Sva ljudska prava koja imaju svi drugi imaju i osobe s invaliditetom, rečeno je tim povodom.

Rebac je naglasila da se trebaju promijeniti uvjeti života za osobe s invaliditetom te izjednačiti njihove šanse sa svim drugim građanima naše zajednice.

Današnju aktivnost podržala je CSSP Berlin-Centar za integrativnu medijaciju, a sudionici su bili predstavnici ministarstava, centara za socijalni rad, partnerski članica koalicije Zajedno smo jači, svi relevantni nositelja vlasti na razini lokalne zajednice i županije.

Kopirati
Drag cursor here to close