Revidirane preporuke

HNŽ: Smanjuje se trajanje samoizolacije na 10 dana

Bliske kontakte nije potrebno testirati na početku samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 10. 2020. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samoizolacije će trajati deset dana umjesto petnaest, navodi se između ostalog u revidiranim preporukama Kriznog stožera ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite HNŽ-a, koje su objavljene u četvrtak.

U dokumentu pod nazivom ''Revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije - Postupak s bliskim kontaktima oboljelog od COVID-19'', navodi se:

''S ciljem smanjenja širenja infekcije potrbeno je sve bliske kontakte oboljelog staviti pod zdravstveni nadtor (u daljem tekstu samoizolacija). Bliske kontakte nije potrebno testirati na početku samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti.

Bliski kontakti podliježu samoizolaciji od 10 dana'', navodi se.

Iznimno, na početku samoizolacije, treba testirati bliske kontakte oboljelih od COVID-19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i u međuvremenu ostavrili kontakt s vulnerabilnim skupinama.

Po završetku desetodnevne samoizolacije, navodi se u revidiranoj odluci, nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome.

''Ako osoba u samoizolaciji razvije simptome bolesti kompatibilne s COVID-19, treba ih testirati na SARS- CoV-2 i ako su pozitivni postupati dalje kao s novooboljelim osobama.

Pod bliskim kontaktima koji podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji su definirane - osobe koje dijele kućanstvo s bolesnikom - izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje) . nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučivanjima oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)'', navodi se.

Foto: Vlada HNŽ / Revidirane preporuke

Podsjetimo, ranije smo pisali da prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH stoji da troškove kućne izolacije padaju na teret proračuna kantona.

Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji.

Prema definiciji navedenoj u Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama. ''

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju u Federaciji BiH, prema Članu 42, pravo na naknadu imaju osiguranici koji su ''izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini''.

''Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu'', navodi se u spomenutom Zakonu.

Međutim u rješenjima o izolaciji, vjerojatno kako bi se izbjeglo plaćanje građanima, navodi se kako se radi o ''liječničkom nadzoru'' što onda ne podliježe stavkama u Zakonu.

No, liječnički nadzor, sudeći po onome što piše u rješenjima, umjesto liječnika obavljaju sami građani. Osoba, kojoj se izdaje rješenje o izolaciji, ''dužna je, za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora, pratiti svoje zdravstveno stanje, osobno telefonskim putem javljati zdravstvenoj ustanovi Doma zdravlja te u tom vremenu ne izlaziti na javna mjesta, ne primati posjetitelje, ne napuštati prostor u kojem boravi niti na bilo koji način ugroziti zdravlje drugih ljudi''.

Kopirati
Drag cursor here to close