Čitluk i Mostar

HNŽ: Četiri slučaja ospica od početka godine

Ospice su bolest koja se najčešće povezuje s necijepljem koje je u HNŽ-u na veoma niskoj razini.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2018. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji od početka godine registrirana su četiri slučaja ospica.

''Dva slučaja zabilježena su u Mostaru, te dva u Čitluku'', rekao je za Bljesak.info šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ dr. Erdin Alajbegović.

Ospice su bolest koja se najčešće povezuje s necijepljem koje je u HNŽ-u na veoma niskoj razini.  

Preliminarni podaci govore da je procijepljenost za cjepivo protiv  virusnih bolesti nešto više od 50 posto, što je loše stanje u javnom zdravstvu i cijepnom obuhvatu, što bi značilo da takve bolesti mogu doći opet i zavladati našim područjima.

Dr.sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je ranije za naš medij rekao kako nema mjesta panici, međutim nije isključio pojavu epidemije.

''Moram napomenuti kako nema mjesta za paniku, iako je procijepljenost u našoj županiji, nažalost, iznimno niska protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), posebno u općini Čitluk. Moramo biti svjesni te činjenice te očekivati je da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine. Bolest je jako zarazna te jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba'', rekao je Arapović, savjetujući roditelje, da svoju djecu žurno cijepe.

Kopirati
Drag cursor here to close