Stiglo supervoće

Hercegovina: Rodile prve trešnje

Berba ranih sorti trešanja počinje već početkom svibnja, dok se kasne sorte beru krajem lipnja, početkom srpnja.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 05. 2021. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini su na rod stigle prve trešnje. Cijene prvih trešanja kreću se od 4 do 6 KM po kilogramu. Berba ranih sorti trešanja počinje već početkom svibnja, dok se kasne sorte beru krajem lipnja, početkom srpnja.

Vrlo je važno znati da se trešnje beru kada su plodovi posve zreli. Trešnje nakon branja nemaju sposobnost dodatnog sazrijevanja.

Iako prvim trešnjama cijena i nije povoljna, one su prava vitaminska bomba. Obiluju vitaminima C, B i folnom kiselinom, a sadrže i minerale, željezo, kalij, kalcij i magnezij.

Foto: Instagram / Trešnje

Supervoće koje štiti i od raka

Mnogi trešnje nazivaju supervoćem, jer su se pokazale kao učinkoviti borac protiv raznih bolesti. Trešnje su dobre za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi, čiste bubrege i mokraćne kanale, a djeluju i protuupalno.

Mnogobrojna istraživanja pokazala su kako trešnje sadrže visoki udio snažnih antikancerogenih svojstava. Osim toga, studije su pokazale kako trešnje doprinose radu srca i regulaciji krvnog tlaka. Plodovi trešanja sadrže kalij i magnezij koji doprinose očuvanju srčanih funkcija.

Foto: Bljesak.info / Sve je spremno za Međunarodni sajam 

Trešnje u službi ljepote

Trešnje su idealan saveznik za mršavljenje, jer sadrže visoki udio vode koja ubrzava metabolizam. Antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu, a beta-karoten koji se nalazi u plodovima održava kožu zdravom.

Trešnje usporavaju starenje, odnosno usporavaju pojavu bora i celulita, a pokazale su se kao i dobar borac protiv podočnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close