Cijele obitelji

HBŽ: Je li vrhunac sezonske gripe i virusnih infekcija prošao?

U zadnjih petnaestak dana virusna oboljenja su bila vrlo izražena, u pojedinim slučajevima i cijele obitelji su pod sezonskom gripom.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 02. 2020. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije doznajemo da trenutno na području ove Županije ima 150 registriranih oboljenja od virusnih infekcija – sezonske gripe i ostalih respiratornih infekcija.

Međutim, navedena brojka ne odgovara stvarnome stanju budući da sustav prijavljivanja oboljenja nije najbolji. Potvrdila je to za Tomislavcity ravnateljica Zavoda dr. Diana Mamić.

Prema njezinim riječima, informacije o ovim oboljenjima Zavodu dostavljaju zdravstvene ustanove iz Tomislavgrada, Livna i Drvara, dok to nije slučaj s ostalim zdravstvenim ustanovama unutar Županije. No, i oni podaci koji se zaprime ne odgovaraju stvarnoj slici jer, kako kaže, dr. Mamić, liječnici nemaju vremena za ispitivanja pa se vjeruje da je broj oboljelih znatno veći.

Dodaje da je prošle godine, u ovom vremenu, bilo prijavljeno više od 1300 respiratornih infekcija.

U zadnjih petnaestak dana spomenuta virusna oboljenja su bila vrlo izražena, u pojedinim slučajevima i cijele obitelji su pod sezonskom gripom. S dolaskom ožujka očekuje se pad spomenutih virusnih infekcija.

Pedijatrica Doma zdravlja Tomislavgrad, dr. Vesna Brnas, navodi da su na ovom odjelu od Božića do prije dva dana dnevno imali između 50 i 70 djece s respiratornim infekcijama. Sada je to u silaznoj putanji, kaže dr. Brnas.

Kopirati
Drag cursor here to close