Smrtnost

Gripa - Najteža zarazna bolest u Europi

Cjepivo protiv gripe nije previše efikasno kao što su efikasna ona protiv malih boginja (morbila) ili dječje paralize, prenosi Srna. Razlog je što razne grupe virusa stalno mutiraju i mijenjaju se.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 10. 2018. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najteža zarazna bolest u Europi je gripa, koji ima relativno visoku smrtnost, i to 5,89 na 100.000 stanovnika, navedeno je u studiji Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Cjepivo protiv gripe nije previše efikasno kao što su efikasna ona protiv malih boginja (morbila) ili dječje paralize, prenosi Srna. Razlog je što razne grupe virusa stalno mutiraju i mijenjaju se.

Ipak, cjepivo protiv gripe znatno smanjuje težinu bolesti u populaciji.

Osobe koje obole usprkos cjepivu imaju znatno blažu kliničku sliku, ona kraće traje, pa je i stopa smrtnosti niža.

Odmah iza gripa je virus HIV-a. Smrtnost od side, koju HIV izaziva, znatno je smanjena zahvaljujući efikasnim retrovirusnim lijekovima i kreće se oko 0,15 na 100.000 stanovnika.

Ipak, ta bolest još predstavlja veliki teret jer znatno smanjuje kvaliteta života.

Nakon gripe i HIV-a, slijedi invazivna pneumokokna bolest.

Među zaraznim bolestima u Europi visoko su rangirane male boginje.

Prije uvođenja cjepiva, u svijetu je od ove bolesti umiralo oko 2,6 milijuna ljudi godišnje, uglavnom djece, a samo u bivšoj Jugoslaviji oko 20.000. Danas je taj broj u svijetu ispod 100.000.

Studija je provedena na osnovu istraživanja u Velikoj Britaniji, ali stručnjaci navode kako su do sličnih rezultata došle i studije izvedene u Nizozemskoj, navode znanstveni portali.

Autori ističu da je ovaj rezultat u skladu s preporukama Europskog savjeta i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz 2015. godine, prema kojima bi europske države trebale razviti nacionalne sezonske programe cijepljenja osjetljivih grupa, kao što su - stariji, kronični bolesnici, trudnice i medicinsko osoblje.

Kopirati
Drag cursor here to close