Vrijedi pročitati

Greške koje radimo kada nas hvata prehlada

Trebali biste se suzdržati i od govora, ali i od pušenja.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 12. 2017. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijeme je kada prehlada i gripa napadaju, a onima s oslabljenim imunitetom to može donijeti neugodne simptome

O tome kako ih se riješiti i što prije ozdraviti već smo pisali, a sada otorinolaringolog otkriva i koje su najveće pogreške koje radimo, a koje usporavaju proces oporavka.

Oko 95 posto upala grla uzrokuju virusi pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzorkuju i neugodne simptome poput crvenog i otečenog grla. Ako se pojavi žuta sluz ili bijele naslage, odnosno točkice, vjerojatno se radi o bakterijskog infekciji.

Virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i dišne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tijela i izbjegavati ispijanej alkoholnih pića, ali i kave koja uzorkuje dehidraciju.

Grgljanje slane vode pomaže kod upaljenog grla. Možete je pripremiti tako da dvije žličice soli stavite u pola litre vode i čuvate je u hladnjaku jer hladen tvari djeluju umirujuće. Za brzo uklanjanje boli u grlu dobro je koristiti anestetik za grlo u spreju.

Ako imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna o češćkih pogrešaka. Paracetamol je blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunološkog sustava.

Trebali biste se suzdržati i od govora, ali i od pušenja.

Djeca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako vručica potraje dulje od 24 sata, obratite se liječniku. Upala grla prouzročena virusom obično ne traje dulje od tjedan dana, no ako potraje, posjetite liječnika, piše Večernji.

Kopirati
Drag cursor here to close