Bakterije u wc-u

Greška koju pravimo prilikom korištenja wc-a na javnom mjestu

Stručnjaci tvrde da su WC školjke dizajnirane da odbijaju što veći broj bakterija, i to zahvaljujući svom obliku kruga i glatkoj površini.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 10. 2018. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako biste se zaštitili od bakterija prije korištenja javnog WC-a, uvijek oblažete dasku na školjci toaletnim papirom? Pogrešno, kažu znanstvenici. Na taj način, vjerovali ili ne, samo povećavate svoj doticaj s bakterijama!

Naime, stručnjaci tvrde da su WC školjke dizajnirane da odbijaju što veći broj bakterija, i to zahvaljujući svom obliku kruga i glatkoj površini. To, ističu znanstvenici, nije dobra podloga za zadržavanje bakterija, a mnogo veći problem, zbog hrapave površine, predstavlja toaletni papir, piše britanski Mirror.

I ne samo to. Istraživanja su pokazala da su WC daske manje inficirane bakterijama nego većina kuhinjskih sudopera i spužvica za pranje suđa, piše Jutarnji list.

U slučaju WC daski većina bakterija koje na njima pronalazimo relativno brzo odumiru, objašnjava Phillip Tierno, profesor iz Centra za medicinu Langone pri Sveučilištu New York.

S druge strane, WC papir ima grubu teksturu i upijajuća svojstva, zbog čega je odlično stanište za bakterije. Problem je u tome što su studije pokazale da se s povlačenjem vode u WC-u bakterije često razlete po zraku. Ako se toaletni papir nalazi blizu školjke, a to je čest slučaj, bakterije mogu završiti na njemu, ističe Tierno.

Kod kuće se ova nevolja može riješiti spuštanjem poklopca prije povlačenja vode.

Kopirati
Drag cursor here to close