Plaćali svojim novcem

Građani traže refundaciju troškova lijeka korištenog u liječenju korone

Iz ZZO-a KS-a kazali su kako je do 28. svibnja ove godine zaprimljeno ukupno 357 zahtjeva osiguranika za refundaciju troškova nabave lijekova koji su korišteni u terapiji koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 06. 2021. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) primio je više od 350 zahtjeva za refundaciju troškova nabave lijeka Tocilizumab, koji su članovi obitelji oboljelih od koronavirusa po preporuci liječnika kupovali privatnim sredstvima. 

Iz ZZO-a KS-a kazali su kako je do 28. svibnja ove godine zaprimljeno ukupno 357 zahtjeva osiguranika za refundaciju troškova nabave lijekova koji su korišteni u terapiji koronavirusa.

"Završeno je ukupno 86 zahtjeva, koji su u proceduri plaćanja", kazali su za BIRN BiH iz ZZO-a KS-a, navodeći da su trenutno u obradi zahtjevi pristigli do 30. travnja.

BIRN BiH je 6. svibnja pisao da refundacija za Tocilizumab nije počela iako je, prema navodima sugovornice Dunje Grabovac, koja je zahtjev predala 7. travnja, rok za odgovor bio mjesec dana. Njoj su sredstva za refundaciju uplaćena 27. svibnja.

"Uplaćeni su mi novci za refundaciju Tociluzumaba. Uplaćen je cjelokupan iznos, 1.128, 61 KM. Svima koji su podnijeli zahtjev, vaš će vam novac biti vraćen, kako i treba", napisala je Grabovac nakon refundacije.

BIRN BiH je ranije pisao o potrebi da se ovaj lijek uvede na bolničke liste za liječenje COVID pacijenata, ali i problemu s nedostatkom inicijative za dopune listi tijekom pandemije koronavirusa u BiH, zbog čega su mnogi građani bili prinuđeni plaćati svoje liječenje i po nekoliko stotina KM.

Zastupnici Skupštine KS-a jednoglasno su izglasali prijedlog da se lijekovi Tocilizumab i Remdesivir stave na bolničke liste za liječenje teških COVID bolesnika. Nakon toga, lijek nije stavljen na bolničke liste, ali su osigurana sredstva za refundaciju sredstava.

Prema financijskom planu Zavoda, za refundaciju troškova nabave lijeka Tocilizumab za liječenje oboljelih od koronavirusa planirana su sredstva u iznosu od 650.000,00 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close