WHO

Godišnje od raka grlića maternice umre 311.000 žena

Potvrđeno je da je rak grlića materice četvrta najčešća vrsta karcinoma među ženama u svijetu.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 11. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da prosječno godišnje 311 tisuća žena umre od raka grlića maternice, što je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rak grlića maternice je nekada bio vodeći uzrok smrtnosti među ženama. To se promijenilo od kada je Papa test postao široko dostupan. Ovaj test se provodi u cilju otkrivanja eventualnih prekanceroznih promjena u grlića maternice.

WHO je pokrenuo "Program uklanjanja raka grlića maternice" širom svijeta odlukom donesenom na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u cilju prevencije raka grlića materice.

Iz Organizacije koja broji 194 člana, istaknuto je da je program povijesna prekretnica jer je to prvi put da su se države obvezale iskorijeniti ovaj rak.

Naglasili su da je karcinom grlića maternice, među ljudima poznat kao cerviks, jedna od "bolesti koje se mogu spriječiti" i mogu se izliječiti ako se rano dijagnosticira i adekvatno liječi.

Potvrđeno je da je rak grlića materice četvrta najčešća vrsta karcinoma među ženama u svijetu. Godišnje se dijagnosticira kod oko 570 tisuća žena, a u prosjeku se s ovom bolešću ne izbori 311 tisuća osoba.

Iz WHO-a upozoravaju da će se, ukoliko se ne uvedu nove mjere, do 2030. godišnji broj slučajeva raka grlića maternice povećati na 700 tisuća, a godišnji broj umrlih na 400 tisuća, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se iskorjenjivanje bilo kojeg raka nekada činilo nemogućim snom, ali sada postoje načini koji se temelje na dokazima da bi se taj san mogao ostvariti.

Pomoćnica generalnog direktora WHO-a dr. Nothemba Simelela izjavila je da je visoka stopa smrtnosti od raka grlića materice uočena kao rezultat višedecenijskog nemara globalnih zdravstvenih aktera.

Kopirati
Drag cursor here to close