Michael J. Fox

Glumac i Parkinsonova bolest: Ništa od nastavka "Povratka u budućnost"

Glumac Michael J. Fox desetljećima se bori s Parkinsonovom bolesti koja je štetno djelovala na njegovo kratkotrajno pamćenje, vještinu presudnu za glumačku karijeru.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 11. 2020. u 23:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance / United Archiv / "Povratak u budućnost"

Ljubitelji kultnih filmova iz serijala "Povratak u budućnost" sjetiti će se kako je Marty McFly (Michael J. Fox) uz pomoć vremenskog stroja doktora Browna (Christopher Lloyd) odlazio u budućnost, a jedna od tih godina u koje je 'dolazio' bila je i 2015., koja nama odavno predstavlja bližu prošlost.

Filmski fanovi su se nadali da bi moglo doći do neka vrste nastavka serijala ''Povratak u budućnost'', ali to je praktično nemoguće.

Glumac Michael J. Fox desetljećima se bori s Parkinsonovom bolesti koja je štetno djelovala na njegovo kratkotrajno pamćenje, vještinu presudnu za glumačku karijeru.

Jedan događaj nevezan uz ovu bolest označio je kao najmračniji trenutak svog života, ali na pragu 60. godine pronašao je način da i dalje gleda na njega s optimizmom.

Parkinsonova bolest glumcu je dijagnosticirana 1991. godine, a glumiti je nastavio i nakon što je 1998. iznio u javnost svoju dijagnozu.

Od 1996. do 2001. godine glumio je u seriji 'Svi gradonačelnikovi ljudi', a od 2010. do 2016. kao gostujuća zvijezda u seriji 'Dobra žena'.

Najočitiji simptomi bolesti, podrhtavanje i ukočenost, nisu jedino što muči Foxa pa 22 godine nakon što je objavio svoju bitku s bolešću otkriva da je uzela danak i u njegovom pamćenju.

Video: Michael J. Fox Opens Up About New Memoir, Recent Health Issues, & Marriage | People

'Moje kratkotrajno pamćenje je uništeno. Uvijek sam bio vješt u pamćenju svojih uloga, ali u posljednjih nekoliko poslova imao sam ekstremne situacije i borio se s pamćenjem vrlo teških dijelova', kaže 59-godišnji Fox u naslovnoj priči časopisa People.

Kako mu je pamćenje s vremenom postajalo sve teže, Fox je svoju kreativnost usmjerio na pisanje, a njegova četvrta knjiga memoara 'No Time Like the Future' bit će objavljena 17. studenog.

'Ne sviram dobro gitaru, ni crtanje mi više nije dobro, ples mi nikad nije bio dobar, a glumiti mi je sve teže. Dakle sve ostaje na pisanju. Srećom, u tome zaista uživam', kaže slavni glumac.

U protekle dvije godine Fox je doživio najmračniji trenutak u životu te shvatio snagu i važnost zahvalnosti.

Zdravstveno stanje nevezano uz Parkinsonovu bolest dovelo ga je 2018. godine do kritične točke. Nekancerogeni tumor na kralježnici brzo je rastao, izazivao bolove po cijelom tijelu i prijetio paralizom. Uspješno je operiran, nakon čega je uslijedio četveromjesečni proces u kojem je ponovno učio hodati.

Tad mu se dogodio trenutak za koji kaže da je bio definitivno najmračniji u njegovom životu. Fox je bio sam u obiteljskom domu u New Yorku, nezgodno je pao i slomio ruku.

Video: Top 10 Michael J. Fox Performances

'U tom sam trenutku puknuo. Bio sam naslonjen na zid kuhinje i čekajući hitnu pomoć razmišljao o tome kako je to previše čak i za mene. Preispitivao sam tada sve i razmišljao kako na ovo staviti vedro lice, kako u tome naći svijetlu stranu ili izvrnuti naopačke. Ostalo mi je samo žaljenje, uz bol', kaže glumac i otkriva da je tada u pitanje došao i njegov inače nepokolebljiv optimizam.

'Parkinsonova bolest, moja leđa, ruka... čak ni usporedba s onim kroz što neki ljudi prolaze nije mi pomogla da pomaknem tu kazaljku na ljestvici bijede. Razmišljao sam o tome kako više reći ljudima 'podigni glavu', 'gledaj s vedrije strane' ili 'stvari će ponovno biti sjajne'', otkriva glumac neke aspekte svoje psihičke borbe.

Njegova supruga Tracy Pollan i četvoro djece posebno su mu važni u fazi života koja je obilježena Parkinsonovom bolesti.

Ono što također ostaje je prijateljstvo između Michaela J. Foxa i Christophera Lloyda.

Dvije zvijezde sastaju se vrlo često, a posljednji put krajem listopada na Lloydov 82. rođendan.

Michael J. Fox podijelio je fotografiju njih dvojice na Instagramu i napisao: „Dan nakon dana povratka u budućnost. Sretan rođendan brate! PS: Obojica smo testirani i odobreno nam je da danas budemo zajedno".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

The day after #backtothefuture day, me and Chris! Happy birthday brother : @serafinosays  *we were both tested and cleared to be together today

A post shared by Michael J Fox (@realmikejfox) on

Kopirati
Drag cursor here to close