Intimno zdravlje

Genitalni herpes - bolest svake 5. žene

Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2013. u 10:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rizik od zaraze virusom genitalnog herpesa nakon seksualnog odnosa sa zaraženom osobom prilično je velik, a pojavnost infekcije veća je u ženskoj nego u muškoj populaciji. Ginekologinja dr. sc. Senka Sabolović Rudman za portal Zdravakrava.hr objašnjava zašto se ova bolest se ne može izliječiti već samo ublažiti

Spolno prenosiva bolest

Genitalni herpes prenosi se isključivo vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom s osobom koja je zaražena virusom. Premda je od 10 do 25 posto žena reprodukcijske dobi inficirano virusom genitalnog herpesa, tek u oko polovine inficiranih žena s vremena na vrijeme nastupaju simptomi bolesti.

Naime, genitalni herpes spada u skupinu spolno prenosivih bolesti koje uzrokuje Herpes simplex virus. Specijalistica ginekologije i opstetricije te specijalistica uže fetalne medicine i opstetricije dr. sc. Senka Sabolović Rudman pojašnjava kako je uzročnik genitalnog herpesa u 70 posto slučajeva Herpes simplex virus tip 2 (HSV tip 2), a u manjem postotku i Herpes simplex virus tip 1 (HSV 1) koji ipak najčešće izaziva groznice na usnicama i licu.

Obje vrste virusa vrlo su zarazne, a prvi simptomi se javljaju od jednog do dva tjedna nakon kontakta sa zaraženom osobom. Virusi se mogu prenijeti s kože na kojoj se nalaze promjene u obliku mjehurića koje oni izazivaju, ali se mogu također prenijeti putem kože na kojoj nema ovakvih promjena.

''Pri tome se čini da je pojavnost infekcije Herpes simplex virusom veća u ženskoj populaciji. Naime, transmisija virusa s inficiranog muškarca na njegovu žensku partnericu je izglednija od obrnutog puta. Tako je prema istraživanjima provedenima u Americi svaka peta žena u dobi između 14 i 49 godina inficirana HSV-2, dok je u istoj dobnoj skupini tek svaki deveti muškarac inficiran ovim virusom'', tvrdi dr. sc. Sabolović Rudman.

Tri stadija razvoja bolesti

Ginekologinja nadodaje kako infekcija HSV-2 ne znači nužno i razvoj simptoma bolesti. ''Dio inficiranih osoba s HSV-2 ne razvije uočljive simptome bolesti ili su oni vrlo blagi i neprepoznatljivi te se zamijene i krivo dijagnosticiraju nekom drugom kožnom bolesti. Upravo zbog toga neki pacijenti nisu niti svjesni da su inficirani Herpes simplex virusom te ga dalje šire u populaciji'', objašnjava.

Simptomi genitalnog herpesa razvijaju se tipično u tri stadija:

Prvi stadij: Javljaju se nelagoda, trnci, parestezije i bol u području zahvaćenom virusom, što može potrajati i do 12 dana. Ponekad ove simptome prate osjećaj umora i opća slabost.

Drugi stadij: Pojavljuju se mjehurići (vezikule) koji potom pucaju ostavljajući bolne defekte sluznice ili kože, uz nerijetko povišenu tjelesnu temperaturu. Defekti kože zarastaju tijekom perioda od deset do dvadeset dana. Promjene na genitalnom području obično prati uvećanje regionalnih (ingvinalnih) limfnih čvorova, kao i bolovi kod mokrenja.

Treći stadij: Podrazumijeva povlačenje virusa u živčane ganglije donjeg dijela kralježnice, gdje može ostati pritajen više mjeseci ili čak godina.

Virus trajno ostaje u organizmu

Jednom ostvareni kontakt s HSV-1 i HSV-2 podrazumijeva da virus ostaje trajno u organizmu i nemoguće ga je iz organizma eliminirati. Pitanje je samo daljnjeg tijeka, odnosno suživota domaćina i ovog virusa tijekom vremena. Tako, pojašnjava dr. sc. Sabolović Rudman, od prvih 6 do 12 mjeseci kod 50 – 80 posto pacijentica javlja se recidiv, odnosno ponovno izbijanje simptoma te tako dolazi do sekundarne infekcije herpesom.

''Ponavljajuće infekcije imaju uglavnom iste simptome kao i primoinfekcija, ali su ipak nešto blaži i traju kraće. Kod bolesnika s HSV-2-genitalnim herpesom, vjerojatnost razvoja recidiva infekcije je čak oko 80 posto. Pojavnost ponavljanja bolesti je individualna i uglavnom je povezana sa slabljenjem imunološkog sustava, fizičkim naporima, različitim emocionalnim stanjima ili drugim bolestima'', dodaje.

Kopirati
Drag cursor here to close