Tu su negdje

Gdje su donacije koje je BiH dobila od početka pandemije?

Dok je pristizala milijunska pomoć, određeni dijelovi naše zemlje jedva su sastavljali kraj s krajem i to zbog nedostatka i kadra i medicinske zaštitne opreme.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 01. 2021. u 09:26 Bljesak.info
50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara za BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je dobila 50 ventilatora i 10 tisuća pulsnih oksimetara. Ovu pomoć u borbi protiv pandemije donirala je Njemačka, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, za zdravstvene ustanove širom BiH.

BHT piše kako smo mnoge donacije dobili i ranije, trošili milijunske iznose za nabavku respiratora. Međutim, u praksi su zdravstvene ustanove vodile borbu, upravo sa opremom koju smo dobivali i nabavljali.

Još jedna donacija stigla je u Bosnu i Hercegovinu, kao pomoć u savladavanju pandemije koronavirusa. Donirana oprema pružat će kiseoničku podršku, odnosno terapiju kisikom srednje teškim i teškim pacijentima koji su oboljeli od KOVIDA-19.

Od početka pandemije pomoć je stizala i sa drugih strana. Pomagali su nam, između ostalih, Turska, Švedska, Švicarska, Kina, Sjedinjene Američke Države, Katar, i mnogi drugi.

Zdravstvenim ustanovama donirana je medicinska i zaštitna oprema, vozila za dezinfekciju, lijekovi, novac, pa čak i zdravstveni radnici.

Dok je pristizala milijunska pomoć, određeni dijelovi naše zemlje jedva su sastavljali kraj s krajem i to zbog nedostatka i kadra i medicinske zaštitne opreme. Od pomoći nisu bili respiratori od 10,5 milijuna maraka koje je nabavila Federacija, jer su neispravni, a sporna je bila i nabavka respiratora u Republici Srpskoj.

Gotovo godinu dana kasnije situacija je ovakva…

''Postojeći kapaciteti su ukupno 40 respiratora u dvije bolnice i jednoj privatnoj, i oni su svi u funkciji. Nisu svi nužni za Covid ali ako zatreba mogu biti i obzirom na broj pacijenata koji trenutno ima potrebu, a broj pacijenata je trenutno ispod 10 koji su na respiratornoj podršci, tako da je stanje apsolutno stabilno”, kaže ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. Senad Huseinagić.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kažu kako bolnica trenutno raspolaže s dovoljnim brojem respiratora i druge kvalitetne respiratorne opreme. No, s obzirom na dosadašnje iskustvo s povećanjem broja oboljelih od Covid infekcije koje je nepredvidivo, dodaju odgovorni, kvalitetnih respiratora i druge medicinske opreme nikada nije dovoljno.

Kada je riječ o raspoloživoj opremi u zdravstvenim ustanovama, naročito bolničkog tipa, stanje je zadovoljavajuće, tvrde iz entitetskih stožera.

''Ono što je vidljivo iz krize koju smo imali u mjesecu studenom je da su svi pacijenti bili zbrinuti i da je bilo sasvim dovoljno i respiratora i svih drugih potrepština za urgentno djelovanje'', naglašava Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

''Mi trenutno imamo manji broj hospitaliziranih u odnosu na prije, ali to ne znači da se ne trebamo pridržavati svih mjera, jer ne postoje ti kapaciteti zdravstvenih ustanova da mogu izdržati jedan nagli eksponencijalni rast broja zaraženih, pogotovo onih sa srednjom i teškom kliničkom slikom'', kaže Vlado Miovčić iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Medicinska oprema iz ove donacije bit će podijeljena nadležnim zdravstvenim institucijama u skladu sa odlukom o principima raspodjele, rekla je ministrica Ministarstva civilnih poslova.

Pomoć se tako dijeli – 62 posto za Federaciju, 38 za Republiku Srpsku, te po 0,5 posto ove pomoći dva entiteta dodjeljuju Brčko distriktu.

Kopirati
Drag cursor here to close