Summit Afričke unije

Gates: Siromaštvo nije prepreka za kvalitetnu osnovnu zdravstvenu skrb

Više od polovice Afrikanaca nema pristup osnovnoj zdravstvenoj skrbi, 70 posto oboljelih od AIDS-a u svijetu živi u Africi a zarazne bolesti koje su u padu drugdje u svijetu ostaju među glavnim uzročnicima smrtnosti
Lifestyle / Zdravlje | 10. 02. 2019. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kvalitetna osnovna zdravstvena skrb koja omogućuje borbu s najsmrtonosnijim bolestima u Africi: taj cilj je realan na kontinentu unatoč siromaštvu nekih zemalja, rekao je u nedjelju multimilijarder Bill Gates.

"Skromnim iznosima za prioritetna područja možemo postići fenomenalne rezultate", rekao je Gates i spomenuo pristup nekim cjepivima, antibioticima i osnovnoj infrastrukturi.

"Zemlja ne treba imati prosječan dohodak da bi imala izvrstan sustav primarne zdravstvene zaštite", dodao je.

Gates, čija je zaklada od 2000. dala 15 milijardi dolara za Afriku, došao je u Addis Abebu na summit Afričke unije i sudjelovao je u subotu na pokretanju inicijative čiji je cilj povećanje ulaganja, uglavnom vladinih, u sektor zdravstvene zaštite.

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji stoji iza te inicijative, pozvao je afričke države da odvoje najmanje 15 posto proračuna za zdravstvenu njegu, što je bio cilj postavljen na prijelazu milenija.

Iako su se ulaganja od tada povećala, afričke zemlje su 2016. prosječno odvajale oko 7,5 posto proračuna za zdravstvo.

Napori posljednjih 20 godina za poboljšanje zdravstvene njege u Africi omogućili su smanjenje smrtnosti kod djece mlađe od 5 godina i produženje životnog vijeka za 10 godina, ali suosnivač Microsofta je izrazio žaljenje što neki podaci i dalje zabrinjavaju.

Više od polovice Afrikanaca nema pristup osnovnoj zdravstvenoj skrbi, 70 posto oboljelih od AIDS-a u svijetu živi u Africi a zarazne bolesti koje su u padu drugdje u svijetu ostaju među glavnim uzročnicima smrtnosti, prenosi Hina.

"Za bolesti koje najviše ubijaju djecu poput dijareje, upale pluća, malarije, postoje jeftina rješenja", naglasio je Gates.

On je ocijenio da Afrika sada ima vlastite primjere koje može slijediti i spomenuo slučaj Ruande, koja je uvela opću zdravstvenu zaštitu što je, kaže Gates, fantastičan primjer jer se radi o siromašnoj zemlji. (Hina)

Kopirati
Drag cursor here to close