Odgovori koji olakšavaju život

Znate li što je fibromialgija i kako si pomoći

Odgovori na ovih 8 pitanja olakšavaju život
Lifestyle / Zdravlje | 03. 05. 2019. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doslovni prijevod riječi fibromialgija jest bol u mišićima, ligamentima i tetivama. Glavne odlike ovog sindroma su kronična bol po cijelom tijelu koju često prate drugi simptomi kao što su umor, smetnje spavanja, poteškoće sa pamćenjem itd.

Fibromialgija je čest i složen poremećaj koji ostavlja posljedice na fizičkoj, mentalnoj i socijalnoj razini, a karakterizira je kronična bol po cijelom tijelu te drugi različiti simptomi kao što su:

  • osjetljivost na dodir ili pritisak u području specifičnih točaka na tijelu (potiljak, vrat, ramena, laktovi, prsni koš, kukovi, koljena)
  • izraziti umor i iscrpljenost (naročito nakon napornog dana ili neprospavane noći)
  • smetnje spavanja
  • poteškoće s pamćenjem i koncentracijo


U određenih osoba mogu se javiti još i depresija, anksioznost, tenzijske glavobolje, migrena, probavni problemi (sindrom iritabilnog crijeva - IBS) ili gastroezofagealna refluksna bolest - GERB), iritabilni ili preaktivni mokraćni mjehur, bol u zdjelici, temporomandibularni poremećaj, kožna preosjetljivost i osipi, suhe oči i usta, šum u uhu, problemi s vidom te Raynaudov sindrom, piše ordinacija hr.

Donosimo odgovore na najčešća pitanja koja muče osobe s fibromialgijom.

1. Teškom mukom odrađujem dnevne obveze. Kako si mogu pomoći?

Kod fibromialgije postoje bolji i lošiji dani. Započnite svaki dan na način da utvrdite kako se osjećate. Ako niste dobro spavali prethodnu noć planirajte svoj dan tako da odradite samo najnužnije. Ukoliko se osjećate odmoreno i bol je podnošljiva, iskoristite dan i odradite više poslova.

Zapamtite – ključno je da se naučite prilagoditi situaciji. Nikad ne znate kada će postati gore, stoga osluškujte svoje tijelo i uzmite kratak odmor kad god osjetite potrebu za tim.

2. Kako se prisiliti na tjelovježbu kad osjećam strašan umor?

Ima dana kad ne želite pomaknuti ni prst na ruci, a kamoli vježbati. Međutim, u takvim kriznim situacijama kretanje može biti od koristi jer će vam pomoći da se osjećate bolje i napuniti vas energijom.

Redovita i lagana tjelovježba pomaže u ublažavanju boli, stresa i drugih simptoma fibromialgije.

Započnite polagano – hodajte, plivajte ili se samo dobro rastegnite. Dovoljno je i svega nekoliko minuta za ove aktivnosti. Osjećate li se bolje, možete polako povećavati minutažu i čak pokušati vježbati malo jačim intenzitetom.

3. Može li masaža ublažiti bol?

Masaža je poznata metoda za ublažavanje bolova u mišićima i oslobađanje od stresa. Zahvaljući masaži moguće je pojačati pokretljivost i lakše se boriti protiv depresije i anksioznosti.

Intenzivniji oblici masaže mogu pomoći u smanjivanju duboke boli u mišićima koju uzrokuje fibromialgija. Možete i sami pokušati – masirajte bolna područja teniskom lopticom ili nekim drugim sličnim tvrdim predmetom.

4. Kako opustiti bolne i napete mišiće?

Toplina, osobito topla voda, može ublažiti bol i ukočenost zbog fibromialgije na način da potakne jači dotok krvi u bolna područja. Postavite vrući i vlažan oblog na bolno područje, a možete se istuširati ili namakati u kadi s toplom vodom. Bol koju osjećate duboko u mišićima možete smanjiti i postavljanjem hladnog obloga. Ukoliko ga nemate kod kuće, omotajte ručnik ili platnenu pelenu oko paketića smrznutog povrća i postavite gdje najviše boli.

5. Pomaže li akupunktura?

Ova drevna kineska metoda može nakratko ublažiti simptome fibromialgije, ali rezultati istraživanja nisu jedinstveni po tom pitanju.

Dok stručnjaci za akupunkturu vjeruju da ubadanje iglica na određena mjesta na tijelu potiču kruženje energije tijelom, oni drugi smatraju da akupunktura sprečava proizvodnju kemikalija u tijelu koje pomažu u smanjivanju bolova.

Također, neka istraživanja su potvrdila da akupunktura uzrokuje jačanje osjećaja boli i umora i anksioznosti.

6. Kako se noću naspavati?

Fibromialgija remeti spavanje jer ju prate simptomi poput bolova, sindroma nemirnih nogu i još brojni drugi. Za početak, pokušajte svaku noć ići u isto vrijeme na spavanje, a na neko vrijeme odrecite se popodnevnog drijemanja. Osmislite svoju opuštajuću rutinu prije spavanja – to može biti čitanje ili topla kupka.

Pretvorite spavaću sobu u mjesto ugodnog sna tako što ćete osigurati da uvijek bude ugodno rashlađena, a izbacite iz nje TV, računalo i druge uređaje koji ometaju spavanje.

7. Simptomi fibromialgije uništavaju mi svakodnevicu. Što mogu poduzeti

Neće biti lako, ali vrijeme je da postanete barem malo sebični. Ako se pred vas stavljaju preveliki zahtjevi, naučite reći „ne“. To znači da ne morate prihvatiti svaki poziv na druženje i biti uvijek svima na raspolaganju, a vaše stanje dopušta vam da i u zadnji čas odbijete nekoga ukoliko se ne osjećate dobro.

Obitelj i prijatelji naučiti će s razumijevanjem prihvatiti da ponekad nemate dovoljno energije za njih i da morate svoje potrebe staviti ispred svih.

8. Kako se riješiti nagomilanog stresa?

Nagomilani stres može biti okidač simptoma fibromialgije. Smanjite li stres, smanjiti ćete i simptome depresije, anksioznosti i umora te ćete bolje spavati.

Svaki dan odvojite nekoliko trenutaka za sebe – to neka bude vrijeme u kojem se opuštate i otpuštate stres.

Radite nešto što volite: čitajte knjigu, slušajte glazbu, šećite... Bilo bi dobro da naučite tehnike meditacije i disanja jer pomažu u rješavanju stresa.

Kopirati
Drag cursor here to close