Zatražen sažetak karakteristika

Federacija traži informacije o ruskom i kineskom cjepivu protiv covida

Naime, zbog kašnjenja isporuke prvih cjepiva kroz sustav COVAX-a, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke cjepiva od Pfizera, kao i proizvođača cjepiva iz Rusije i NR Kine.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 01. 2021. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstva (FMZ) podsjeća da je na 251. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 14. siječnja, prihvaćen Plan cjepiva protiv Covid-19 u Federaciji BiH kao i Zaključci V. broj 83/21.

''Točno je da je Planom predviđeno da su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva opredijeljeni da cjepivo protiv Covid-19, koje će se primjenjivati u Federaciji BiH, mora biti registrirano od Europske agencije (EMA)'', priopćeno je iz FMZ-a.

U priopćenju se navodi da su Zaključkom V. broj 83/21 pod točkom 5. zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, da kod promijenjene epidemiološke situacije s Covid-19 u FBiH, odnosno novih naučnih saznanja u vezi s cjepivom protiv Covid-19, kao i promjene drugih uvjeta od kojih ovisi provođenje cjepljenja protiv Covid-19, revidiraju Plan cijepljenja.

''Federacija BiH se opredijelila za nabavku cjepiva kroz COVAX mehanizam i EU mehanizam, međutim, činjenica je da kroz ova dva mehanizma još nije počela isporuka naručenih cjepiva navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, iz tih razloga je 21. siječnja održan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kojem su prisustvovali premijeri entiteta, ministri zdravstva entiteta, ministrica civilnih poslova BiH, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Glavna tema sastanka bila je nabavka cjepiva protiv Covid-19.

Naime, zbog kašnjenja isporuke prvih cjepiva kroz sustav COVAX-a, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke cjepiva od Pfizera, kao i proizvođača cjepiva iz Rusije i NR Kine.

Kako bi što prije Federacija BiH dobila potrebna cjepiva, Federalno ministarstvo zdravstva se danas hitno obratilo Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tražeći da to ministarstvo, putem veleposlanstva Ruske Federacije i NR Kine, od proizvođača cjepiva zatraži sažetak karakteristika navedenih cjepiva protiv Covid-19, registraciju cjepiva u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije.

Razlog za ovo je što Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH do sada nisu imali detaljne informacije o uvjetima skladištenja, čuvanja, distribucije i primjene ovih vakcina, a suglasno uvjetima proizvođača.

Također, zbog promijenjenih okolnosti, a suglasno točki 5. Zaključaka Vlade FBiH V. broj 83/21, pripremljene su i izmjene i dopune Plana cjepljenja protiv Covid-19 u Federaciji BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Do sada su na temelju pozitivne znanstvene preporuke Europske agencije za lijekove u zemljama Euroske unije odobrena za uporabu dva sigurna i učinkovita cjepiva protiv bolesti COVID-19:

BioNTech-Pfizer

Dana 21. prosinca 2020. Europska komisija dala je uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su razvila poduzeća BioNTech i Pfizer, čime je ono postalo prvo cjepivo protiv COVID-a 19 odobreno u EU-u. To je odobrenje uslijedilo nakon pozitivne znanstvene preporuke koja se temelji na detaljnoj ocjeni sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete cjepiva koju je provela Europska agencija za lijekove te ga podupiru države članice.

Komisija je 11. studenoga 2020. odobrila ugovor s farmaceutskim poduzećem BioNTech-Pfizer kojim se omogućuje početna kupnja 200 milijuna doza u ime svih država članica EU-a te opcija za kupnju dodatnih 100 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv bolesti COVID-19. Komisija je 15. prosinca 2020. odlučila kupiti tih dodatnih 100 milijuna doza. Osim toga, 8. siječnja 2021. Komisija je predložila državama članicama kupnju dodatnih 200 milijuna doza BioNTech-Pfizerovog cjepiva, uz mogućnost kupnje još 100 milijuna doza. Države članice mogu odlučiti donirati cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Moderna

Dana 6. siječnja 2021. Europska komisija dala je uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje je razvilo poduzeće Moderna, čime je ono postalo drugo cjepivo odobreno u EU-u. To je odobrenje uslijedilo nakon pozitivne znanstvene preporuke koja se temelji na detaljnoj ocjeni sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete cjepiva koju je provela Europska agencija za lijekove te ga podupiru države članice.

Europska komisija je 25. studenoga 2020. odobrila ugovor s poduzećem Moderna o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19. Njime će se omogućiti početna kupnja 80 milijuna doza u ime svih država članica EU-a te opcija da se zatraži dodatnih 80 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv bolesti COVID-19. Komisija je 15. prosinca 2020. odlučila kupiti dodatnih 80 milijuna doza kad bude odobreno. Ugovor bi omogućio svim državama članicama EU-a da kupe cjepivo, doniraju ga zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili ga preusmjere u druge europske zemlje.

Također, sklopljena su četiri ugovora kojima se omogućuje kupnja cjepiva nakon što se ono pokaže sigurnim i učinkovitim: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson i CureVac.

Preliminarni razgovori se vode za Novavax i Valnevu.

Kopirati
Drag cursor here to close