EU

Europi ne treba rusko cjepivo

Nekoliko članica EU planira koristiti ili, čak, proizvoditi Sputnjik V uslijed nedostatka cjepiva koje je odobrila Europska agencija za lijekove.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 03. 2021. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europskoj uniji nije potrebno rusko cjepivo Sputnjik V protiv Covida-19 i može se postići imunitet u Europi koristeći europsku proizvodnju'', izjavio je europski tajnik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Europska komisija našla se na udaru kritika zbog sporog puštanja cjepiva u upotrebu u trenutku kada se povećava broj zaraženih u zemljama EU i kada se ubrzava program cijepljenja u Velikoj Britaniji, piše Srna.

"Apsolutno nam nije potrebno cjepivo Sputnjik V. Jasno je da danas imamo kapacitet da do kraja lipnja isporučimo između 300 i 350 milijuna doza cjepiva i da do 14. srpnja imamo mogućnost da postignemo kolektivni imunitet širom kontinenta", rekao je Breton.

Ponovio je raniju izjavu da EU treba pomoći Rusiji u proizvodnji cjepiva, ukoliko to bude potrebno, ali da treba dati prioritet Europljanima.

Prema riječima Bretona, doze su spremne i ljudi trebaju prihvatiti cijepljenje i činjenicu da EU ima logistiku.

Ruski Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya, koji je razvio ovo cjepivo, reagirao je na izjave Bretona na Twitteru, naglasivši da Europljani žele sigurna i efikasna cjepiva, koje "EU do sada nije uspjela osigurati".

"Ukoliko je to službeni stav EU, molimo vas da nas obavijestite da zbog vaše političke pristranosti nema razloga da tražimo odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA). Nastavit ćemo spašavati živote u drugim zemljama", navodi se u poruci Instituta.

Nekoliko članica EU planira koristiti ili, čak, proizvoditi Sputnjik V uslijed nedostatka cjepiva koje je odobrila EMA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close